X

“Φράκαραν” οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά

Ανακατανομή μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας εξετάζει η Κυβέρνηση. Αυξημένες οι ροές και στον Έβρο.

Ant1news

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση ενω ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα πλησιάζει τις 60.000.

Οι ροές, που έχουν αυξηθεί από τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και μετά, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Την ίδια ώρα οι δομές φιλοξενίας στα νησιά έχουν «φρακάρει» καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή των ανθρώπων αυτών, που περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Ενδεικτικά στη Λέσβο οι δομές είναι χωρητικότητας 3.500 ανθρώπων και σήμερα φιλοξενούνται 4.718.

Στη Χίο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές υπερβαίνουν τους 3.100, αριθμός μεγαλύτερος κατά 2.000 από αυτόν που μπορεί να αντέξουν οι εγκαταστάσεις.

Ανάλογοι είναι η εικόνα στη Σάμο όπου στη δομή, χωρητικότητας 850 ατόμων, φιλοξενούνται 1.380 άνθρωποι.

Συνολικά στα νησιά του Αιγαίου σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 11.280 άνθρωποι ενώ οι εγκαταστάσεις είναι συνολικής χωρητικότητας 7.450 ατόμων.

 

Την ίδια ώρα αύξηση των ροών παρατηρείται  το τελευταίο διάστημα και στον Έβρο. Όπως σημειώνει η Καθημερινή της Κυριακής, εκφράζονται  ανησυχίες  ότι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες  σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Η Κυβέρνηση εξετάζει την ανακατανομή μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος εξηγεί ότι η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κάθε δομή να στεγάζει 500 έως και 1.000 πρόσφυγες, προκειμένου οι καταυλισμοί να μην μετατραπούν σε «μικρές πόλεις».

Ο κ. Κυρίτσης σημειώνει ότι αρκετές από τις παλιές δομές κατασκευάστηκαν σε «καθεστώς βιασύνης» και συνεπώς δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι νέοι χώροι φιλοξενίας θα διαθέτουν κοντέινερ, κι όχι αντίσκηνα.

Στην τρέχουσα φάση, όπως αναφέρει, γίνεται επαναξιολόγηση των σημερινών καταυλισμών ώστε να διαπιστωθεί ποιοι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις, και ποιοι πρέπει να καταργηθούν.