X

Πολιτικό άσυλο στη Βραζιλία ζήτησε ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος

Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος Τύπου της Κυβέρνησης της Αιθιοπίας δήλωσε ότι θα τύχει υποδοχής ήρωα, αλλά η κρατική τηλεόραση έκοψε τα πλάνα από τον τερματισμό του.

Ant1news

Ο Φεγίσα Λιλέσα, έγινε ένα από τα πρόσωπα των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο, όταν τερματίζοντας στη δεύτερη θέση στο Μαραθώνιο, σταύρωσε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή της κυβέρνησης στους Ορόμο, τη μεγαλύτερη ενιαία  εθνότητα στην Αιθιοπία.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «O Globo», ο Λιλέσα ζήτησε άσυλο στη Βραζιλία, απευθύνοντας το αίτημα του στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ενώ ως τελικός του στόχος αναφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ηδη φέρεται να έχει εξασφαλίσει την άδεια για παραμονή περισσότερη των 70 ημερών στην Βραζιλία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για άσυλο στο Αμερικανικό Προξενείο.

Μιλώντας για την κίνηση του στον τερματισμό του Μαραθωνίου δήλωσε, «ήταν μια διαμαρτυρία, γιατί είμαι Ορόμο και Αιθιοπίας. Είμαστε σε καταστολή από την κυβέρνηση. Μας σκοτώνουν και μας φυλακίζουν, είμαστε ύποπτοι από το απλό γεγονός της ύπαρξης μας σαν Ορόμο. Έχω συγγενείς κρατούμενους και θα διαμαρτύρομαι για το λαό μου όπου κι αν πηγαίνω. Αν  γυρίσω πίσω, ξέρω ότι θα μπορούσαν να με φυλακίσουν ή ακόμα και να με σκοτώσουν, είναι κάτι που έχω συζητήσει με την οικογένειά μου».

 

Την ίδια στιγμή πάντως η Κυβέρνηση της Αιθιοπίας δια στόματος του υπεύθυνου Τύπου, Ρέντα, προσπάθησε να καθησυχάσει τον Λιλέσα, λέγοντας, «θα τύχει υποδοχής ήρωα, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για την πολιτική του στάση. Άλλωστε είναι ένας αθλητής που εξασφάλισε ένα ασημένιο μετάλλιο για την πατρίδα του».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιθιοπίας δεν μετέδωσε εικόνες του Λιλέσα όταν τερμάτιζε στο Μαραθώνιο του Ρίο.