X

Υπουργείο Υγείας: δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τα κρούσματα ελονοσίας

«Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία» επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ant1news


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας. Μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης για την ελονοσία και την αιμοδοσία χαρακτήρισε τα κρούσματα σποραδικά και ελεγχόμενα, χωρίς να δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, ζήτησε να μην μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης η Υγεία τονίζοντας ότι «είμαστε μια χώρα υγειονομικά ασφαλής». Σε ότι αφορά την αιμοδοσία είπε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.

Από την πλευρά του ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σημείωσε πως κανένα μέτρο πρόληψης στο θέμα του αίματος δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος «καραντίνα». Είναι προσωρινός αποκλεισμός αιμοδοσίας και τίποτε άλλο, τόνισε ο κ. Μπασκόζος.

ΕΚΕΑ: Απολύτως ασφαλής η αιμοδοσία

Και η Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην αιμοδοσία είναι μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος. Διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα.

 Από το 2009 και μετά έχουμε κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο σημείωσε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. παραδέχθηκε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα, κάτι που, όπως είπε, είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων.

Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΙΣΑ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι αυτή έγινε με καθυστέρηση μηνών και πως επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ΙΣΑ και του ιδίου ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία και στις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

“Καμπανάκι κινδύνου” για την ελονοσία σήμανε και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Με επείγουσα εγκύκλιο καλεί τους εργοδότες να πάρουν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους