X

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για ακατάσχετο εμπορικό τραπεζικό λογαριασμό

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και η ΕΣΕΕ. Αφορά τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που διαθέτουν POS. «Άδειους» λογαριασμούς βρίσκουν τα κατασχετήρια.

Ant1news

 

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του επικεφαλή της ΓΓΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων της ΕΣΕΕ, με αντικείμενο την  δήλωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν POS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει η ΕΣΕΕ στη σύσκεψη, η άμεση καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3 - 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού υποστηρίζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από την άλλη όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν ενστάσεις διαβλέποντας ενδεχομένως κάποια χαρακτηριστικά αμνηστίας στην εν λόγω ρύθμιση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση η οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτει μηχάνημα POS θα δηλώσει έναν ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την Εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.

Χιλιάδες κατασχετήρια –άδειοι λογαριασμοί

Το Δημόσιο έχει επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» για να γεμίσει τα άδεια ταμεία, στέλνοντας χιλιάδες κατασχετήρια καθημερινά για λογαριασμούς οφειλετών, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα καθώς οι περισσότεροι λογαριασμοί δεν έχουν χρήματα μέσα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 90 δις ευρώ και στους πρώτους 7 μήνες του 2016 έχουν σταλεί 187.000 κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών.

Ο αριθμός των λογαριασμών που ανοίγουν αυξάνεται από μήνα σε μήνα για να φθάσει στις 37.000 κατασχέσεις τον Ιούλιο. Από τους 187.000 λογαριασμούς που ανοίχθηκαν έγινε γνωστό ότι κατασχέθηκαν συνολικά 95 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιούλιο εισπράχθηκαν έναντι χρεών 18 εκατ. ευρώ.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω από 3.000 ευρώ και το μέσο ποσό κατάσχεσης κυμαίνεται μόλις στα 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Με άλλα λόγια οι οφειλέτες δεν έχουν να πληρώσουν!