X

“Φουσκωμένος” ο ΕΝΦΙΑ για έναν στους τρεις ιδιοκτήτες

Το 36% των φορολογουμένων θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ αυξημένο από 10 ως και 1.000 ευρώ σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πως σχολιάζει η αντιπολίτευση.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε πλέον η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ κι από σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των σημειωμάτων στο TAXIS.

Οι φορολογούμενοι χρησιμοποιοώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙS (www.gsis.gr) μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ε9 και μέσω αυτής να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Εναλλακτικά μπορούν μέσα από το λογαριασμό τους στο TAXIS να επιλέξουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης», όπου επίσης θα πληροφορηθούν το ποσό του φόρου, καθώς και το ύψος των 5 δόσεων.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης, καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα και τα συνοπτικά δεδομένα του φόρου όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έχουν ως εξής:

1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2015,  λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2016.

3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00€.

4. Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00€

5. Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.  Συγκεκριμένα:

•             261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50€ - 1.000 €.

•             10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 €.

6. Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα , δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

«Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που έγιναν, για την όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του φόρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,65 δις που προέβλεπε ο Ν.4336/2015 νόμος ο οποίος υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

 

Αλεξιάδης: Κατέρρευσε η προπαγάνδα για τον ΕΝΦΙΑ

Την άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πληρώσει ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, ανέπτυξε στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης υποστήριξε πως το 92% των πολιτών δεν έχει καθόλου ΕΝΦΙΑ ή έχει τον ίδιο με πέρυσι ή αυξημένο μέχρι 10 ευρώ.

«Ο ΕΝΦΙΑ το 2016, παρά την καταστροφολογία, τη μαυρίλα και την παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα ΜΜΕ και κόμματα, έρχεται μπούμερανγκ για αυτούς, καθώς το 92% των πολιτών δεν έχει καθόλου ΕΝΦΙΑ, έχει ίδιο με πέρυσι ή λιγότερο ή έχει ΕΝΦΙΑ μέχρι 10 ευρώ, όλη η προηγούμενη προπαγάνδα κατέρρευσε», ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. «Σήμερα, ο κ. Τσίπρας παίρνει επάξια το χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης. Το “κέρδισε” με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Δεσμευόταν να τον καταργήσει και τώρα έρχεται βαρύτερος για εκατομμύρια Έλληνες» αναφέρει , μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η ιστορία του ΕΝΦΙΑ είναι μια πρωτοφανής πολιτική απάτη με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Τσίπρα-Καμμένο και κομπάρσους τους θλιβερούς χειροκροτητές τους. Αυταπάτη είναι το όνειρο του θιάσου να μακροημερεύσει στην εξουσία», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το θέμα του ΕΝΦΙΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ότι, «ότι το βάρβαρο κι άδικο αυτό χαράτσι που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα σε ένα λαϊκό εισόδημα που έχει εξανεμιστεί δραστικά αυτά τα χρόνια, δεν βελτιώνεται ούτε αλλάζει, μόνο καταργείται».

ΠΟΜΙΔΑ: οδυνηρές εκπλήξεις από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

«Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα αναρτηθεντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.