X

Στα άκρα η πολιτική κόντρα για τις άδειες

Με ανταλλαγή σφοδρών πυρών κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνόδεψαν και την πρεμιέρα της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ant1news


Στα “χαρακώματα” βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία αντήλλαξαν πυρά εκατέρωθεν και στην πρεμιέρα της διαδικασίας ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Παππάς: η ΝΔ ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα

Να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κάλεσε τη ΝΔ ο Νίκος Παππάς και την κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα

 «Οφείλει η ΝΔ να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός, είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες. Η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι νομίζω ένα παρά πολύ αρνητικό γεγονός», είπε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην  ΕΡΤ.

ΝΔ: η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νίκου Παππά θα καλύψει κανάλια

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επανέλαβε  ότι όταν αναλάβει την εξουσία θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για περισσότερες άδειες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «όλη η διαδικασία πάσχει στρατηγικά και δημοκρατικά» και ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι ολιγοπώλιο στα ΜΜΕ και μονοπώλιο στον έλεγχο της ενημέρωσης»

«Θα  κλείσουν κανάλια και οικογένειες χιλιάδες άνθρωποι στον θα μείνουν στον δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Μαύρο ή μάλλον η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νίκου Παππά θα καλύψει αυτά τα κανάλια», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.  

Γεροβασίλη: η ΝΔ εκτίθεται ανεπανόρθωτα στα μάτια του λαού

Απαντώντας η κυβερνητική εκπρόσωπος  Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου. Ας το πάρουν απόφαση: το μόνο που καταφέρνουν με τέτοιες δηλώσεις, είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού».

 Άμεση ήταν η ανταπάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου. Εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει την αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες.

 Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ με ερώτηση του στη Βουλή δημιούργησε νέα ερωτήματα  για τον διαγωνισμό. Υποστηρίζει  πως τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες με συνολικά χρέη 308 εκατ. ευρώ εμπλέκονται στην υπόθεση έκδοσης εικονικών τιμολογίων από την εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, ο οποίος είναι ανάμεσα στους 8 που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια.

"Διαγωνισμός κοροϊδίας"

Για διαγωνισμό κοροϊδίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ σχολίασε πως «όπως δεν αντιμετωπίστηκε η διαπλοκή σε άλλους τομείς, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προμήθειες του δημοσίου, δημόσια έργα, που γίνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί, έτσι δεν πρόκειται να μπει τέλος στη διαπλοκή και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Πέντε προτάσεις για τα κανάλια και τις άδειες, διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει:  

Το ΕΣΡ ενισχύεται ως η μόνη αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ. Τέλος στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των καναλιών από τις Τράπεζες (δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές - και όχι πολιτικές - προϋποθέσεις). Όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.  Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς (η Αυστρία με λιγότερο πληθυσμό από εμάς έχει 9 σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η Κύπρος 7)! Τα κανάλια καταβάλουν στο δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Λεφτά που πάνε κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την Παιδεία. 

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης οι προτάσεις του εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερα λεφτά για την κοινωνία και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς.

Αιχμηρός ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Εκτίμησε πως «η κυβέρνηση αντί για μια ανοικτή διαδικασία στο φως της ημέρας, επιλέγει τη συσκότιση, τις κλειστές πόρτες, σε ένα σκηνικό πλήρους αδιαφάνειας».

 Η Ένωση Κεντρώων  υπενθύμισε πως «σταθερή θέση της για τις τηλεοπτικές άδειες παραμένει η επαναλειτουργία του ΕΣΡ και η νομιμοποίηση της λειτουργίας των σταθμών μέσω ΕΣΡ.

 Με τον διαγωνισμό ασχολείται και ο διεθνής τύπος. Η αυστριακή Der Standard φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο Ελλάδα “Ο Τσίπρας βγάζει σε πλειστηριασμό τις τηλεοπτικές άδειες”, οι New York Times, “Η Ελλάδα χτυπά το τρίγωνο της διαφθοράς στην TV” και η γαλλική Le Monde, “Άρχισαν οι προσφορές για την απόκτηση των αδειών των ιδιωτικών καναλιών”.