X

Τριπλό “μέτωπο” ενόψει για την Κυβέρνηση

Την τακτική του για δεύτερη αξιολόγηση, την άνοδο του στην ΔΕΘ και την Σύνοδο χωρών του Νότου στην Αθήνα καταστρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ant1news


Του Γιάννη Τσακίρη

Το στοίχημα της δεύτερης αξιολόγησης, η σύνοδος του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου και η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ κυριαρχούν στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στο μέτωπο της οικονομίας καθώς ξέρει ότι εκεί θα κριθούν τα πάντα, ωστόσο, τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες δεν είναι αισιόδοξα.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ διεμήνυσε, μέσω της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, πως «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. Η συμφωνία είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου».

Η “συμμαχία του Νότου”

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπάσει τον άξονα των σκληρών του Βορρά και απέναντι στο Βερολίνο να δημιουργήσει μια συμμαχία του Νότου.

Την Παρασκευή θα δεχθεί στην Αθήνα τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι, τον Αντόνιο Κόστα και τους ηγέτες της Κύπρου και της Μάλτας για να δημιουργήσουν μια γραμμή αντι-λιτότητας απέναντι στη Μέρκελ και στους δορυφόρους της.

Ωστόσο τα καμπανάκια από τους Ευρωπαίους συνεχίζονται. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα το 2018 εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε.    

Την αναγκαιότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, έστω και  με “βαριά καρδια” υπογράμμισε και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας    στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Μερικά από αυτά που κάνουμε στοιχειώνουν τα όνειρα μας, αλλά δεν έχουμε άλλη πολιτική οδό. Τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά πολιτική αναγκαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της Αριστεράς, πρέπει να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Αλεξιάδης. 

“Καυτό” φθινόπωρο για το Μαξίμου

Το φθινόπωρο αναμένεται “καυτό” για το Μαξίμου που δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε στην Real News, πως «η κυβέρνηση αυτή έχει βαρύ παρελθόν κακής διαπραγμάτευσης. Συνηθίζει να σαλπίζει ηρωικές εφόδους, για να υποτάσσεται τελικά και να υπογράφει ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θεωρεί ότι «τηρούνται τα πάντα κατά γράμμα, με βάση τις υποδείξεις του κουαρτέτου, με βάση τις υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου, διότι αυτό εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας που έχει εντολή να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεωδοράκης, εκτιμά πως «συνολική συζήτηση για το χρέος δεν θα δεχτούν οι δανειστές πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Άρα αυτή η κουβέντα πάει για το τέλος του ’17».

Ήδη πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο αναζητά όπλα για να γεμίσει την πολιτική φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο καθώς το καλάθι των παροχών είναι σχεδόν άδειο.