X

Άρχισε ο “χορός” των κατασχέσεων από την εφορία

Στο στόχαστρο «μικροοφειλέτες» με χρέη έως 3.000 ευρώ. Πραγματοποιούνται έως και 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα!

Ant1news

Εντατικοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί με τους οποίους οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.208 νέες κατασχέσεις, ενώ μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476! Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις έχει φθάσει περίπου τις 800 ανά εργάσιμη μέρα!

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 84% του συνόλου των οφειλετών, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο αυξάνονται αλματωδώς οι κατασχέσεις, αλλά συν τοις άλλοις μήνα με το μήνα προστίθενται περισσότεροι φορολογούμενοι στη «μαύρη» λίστα της εφορίας.

Μάλιστα, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχουν ξεκινήσει και προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις, πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, αλλά και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

Την πρότασή του για συνολική ρύθμιση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, επαναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με επιστολή του προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.