X

Σύγκρουση κορυφής με φόντο τη ΔΕΘ

Άγρια κόντρα μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για την οικονομία, λίγο πριν την Σύνοδο του Νότου.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

Σε τροχιά σύγκρουσης ενόψει της ΔΕΘ βρίσκονται Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα ξιφούλκησαν με φόντο την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός, με συνέντευξη του στη γαλλική Le Monde, ζήτησε για ακόμη μια φορά από του Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια αργή ανάκαμψη, εν μέρει γιατί δεν διαπιστώνουμε την απαραίτητη γενναιοδωρία των εταίρων σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Αν αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτό το ζήτημα, τότε θα είναι δύσκολο και για τη χώρα μου να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε «έπρεπε να αναδείξουμε ένα εθνικό σχέδιο με έμφαση σε εξωστρέφεια, επενδύσεις κλπ. Το σχέδιο αυτό δεν είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν καθορίζει το σύνολο των επιλογών μας και δεν είναι γραμμένο πάντα σε γρανίτη. Σήμερα λείπει από το πολιτικό σύστημα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων».

Λίγες ώρες πριν φιλοξενήσει την Σύνοδο του Νότου, επιδιώκοντας συγκλίσεις και συναινέσεις σε τρία επίπεδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να καρφώσει το Βερολίνο για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη.

 

 Όπως είπε στην Le Monde ο Αλέξης Τσίπρας, «θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ΄ότι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην Κυβέρνηση, υπογράμμιζε ότι «η κουλτούρα του «όχι σε όλα» χαρακτήρισε το πολιτικό μας σύστημα. Και δεν καταφέραμε να συναινέσουμε. Πρόβλημα απουσίας συναίνεσης. Η δομική αντιπολίτευση που εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε την απόλυτη ευθύνη ενοχοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά άλμα προς τα εμπρός».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι, τον Αντόνιο Κόστα και τους ηγέτες της Κύπρου και της Μάλτας με στόχο τη δημιουργία μετώπου αντι-λιτότητας απέναντι στους σκληρούς του Βορρά, ενώ μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Κυριακή το Βερολίνο για να συζητήσουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα. Ωστόσο, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν τηλεφωνικά πριν από τη Σύνοδο.