X

Εικόνες καταστροφής από την φονική κακοκαιρία στην χώρα

Τέσσερις οι νεκροί από την σφοδρή κακοκαιρία. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης στη Ν. Μηχανιώνα. Εικόνες χάους σε πολλές περιοχές.

Ant1news

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης που αγνοείται στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

 Άνδρες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «χτενίζουν» την περιοχή χωρίς όμως να εντοπίσουν μέχρι στιγμής τα ίχνη της. 

Η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία που ”χτύπησε” με ιδιαίτερη σφοδρότητα  τη Νότια Πελοπόννησο και περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και όπως δείχνουν οι προβλέψεις της ΕΜΥ η σφοδρή κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες,  αποδείχθηκε φονική, καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καλαμάτα και στη Λακωνία. 

Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία 

Ανεμοστρόβιλος που πέρασε από την περιοχή του Βαρθολομιού έως και την περιοχή των Λεχαινών στην Ηλεία το απόγευμα της Πέμπτης δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του. 

 

τεράστιες καταστροφές καταγράφηκαν σε σπίτια και σε δρόμους, ενώ οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 

Οι κάτοικοι των περιοχών με τη συμβολή της Πυροσβεστικής, προσπάθησαν να σώσουν ότι μπορούσαν και να προστατέψουν τις οικίες τους, ενώ έγιναν πάνω από 50 κλήσεις για κοπές δένδρων στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το patrisnews.gr.

Χαλάζι και πλημμύρες στα Φάρσαλα

Το κύμα της κακοκαιρίας, εν τω μεταξύ έπληξε την Πέμπτη και τα Φάρσαλα.  Από την ένταση της βροχής σημειώθηκαν νέες πλημμύρες στην πλευρά της πόλης προς την οδό Βόλου, ενώ σημαντικές καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες από το χαλάζι, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

 

Αναφέρθηκαν επίσης πλημμύρες σε υπόγεια και σπίτια αλλά και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων. Αρκετά εκατοστά έφθασε επίσης το νερό σε κεντρικές οδούς της πόλης, ενώ το βοηθητικό γήπεδο (παλιό) ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε μία απέραντη λίμνη.

Προβλήματα απο ξαφνική νεροποντή στην Ζάκυνθο 

Μία ξαφνική νεροποντή έπληξε το μεσημέρι της Πέμπτης τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η θεομηνία άφησε πίσω της πολλές ανοιχτές πληγές με τους θυελλώδης ανέμους να δημιουργούν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

 

Οι πτώσεις δέντρων που προκλήθηκαν από τους δυνατούς ανέμους πλάκωσαν αυτοκίνητα ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα, αλλά και δρόμους  που γέμισαν λάσπη και νερό από τη δυαντή νεροποντή. Επίσης αρκετοί ήταν οι κεραυνοί που έπεσαν μέσα στη πόλη με αποτέλεσμα να διαλύσουν στην κυριολεξία ολόκληρες ξύλινες κατασκευές.

 

Μεγάλες οι ζημιές στη Μεσσηνία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία στην πόλη της Καλαμάτας και στο σύνολο του δήμου, σύμφωνα με την πρώτα στοιχεία. Με τον δήμαρχο Καλαμάτας επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ενημερώθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υπουργοί της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους.

 

Οι περισσότερες σημειώθηκαν, στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο. Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, στην Νέα Είσοδο, την Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα και στην νότια πόλη, στις οδούς Κρήτης και τη Ναυαρίνου. Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου. Επίσης έκλεισε το αεροδρόμιο και 7.000 ελεύσεις επιβατών ακυρώθηκαν, αφού όλες οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα δεν έγιναν.

 

Πλημμύρισαν πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

 

 

Όπως επισημαίνεται από το Δήμο Καλαμάτας, με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, επικοινώνησαν και ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα υπάρξει αρωγή του κράτους σε όλα τα επίπεδα, για αποκατάσταση της πόλης και των χωριών και στήριξη προς τους πληγέντες.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών, στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας, στην Διεύθυνση Πρόνοιας για κατεστραμμένες οικοσκευές, στην Διεύθυνση Προγραμματισμού για ζημιές σε επιχειρήσεις, στην Διεύθυνση Γεωτεχνικών για ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για ζημιές σε υποδομές. Οι πλημμυροπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

Στην Καλαμάτα βρέθηκε το απόγευμα κι επισκέφθηκε τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία, ο Αντώνης Σαμαράς. "Είναι πραγματική τραγωδία, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θερμαϊκού

Σε παραθαλάσσιους Δήμους του Θερμαϊκού η εικόνα είναι σα να πέρασε τυφώνας. Από την καταρρακτώδη βροχή οι δρόμοι μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αστικό λεωφορείο παγιδεύτηκε στα νερά και θα υπήρχαν θύματα αν δεν απομακρύνονταν οι επιβάτες με γκρέιντερ.

 

Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας 

 

Ένα βήμα πριν πέσει στο γκρεμό βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, μετά την προχθεσινή ισχυρή νεροποντή, σύμφωνα με το thousandnews.gr.

 

Το χώμα πραγματικά υποχώρησε και έριξε τον φράχτη, ενώ έκοψε στα δύο τον μικρό πεζόδρομο που είχε φτιαχτεί για να ενώνει τα παρακείμενα σπίτια με τον κεντρικό δρόμο.