X

Σε εξέλιξη η Σύνοδος των χωρών του Νότου

Στόχος της Διάσκεψης η συνεργασία και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία. Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ant1news

Στην Αθήνα βρίσκονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων,  στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "στόχος είναι η επικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου". 

Κυβερνητικές πηγές: θετικό το κλίμα στην Σύνοδο

«Υπάρχει θετικό κλίμα στην Σύνοδο και κοινός τόπος είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συντονιστεί και θα συνεχιστεί», σχολίαζαν κυβερνητικές πήγες λίγο μετά το τέλος των Εργασιών της Συνόδου κι ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει το γεύμα εργασίας των ηγετών.

«Οι τύχες της Ευρώπης αφορούν και τον Νότο, τις μεσογειακές χώρες» έλεγαν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι «από τις πιο μεγάλες χώρες μπαίνει ένα ζήτημα: ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση του περνά από την Μεσόγειο. Η Ευρώπη είναι σήμερα μια μηχανή, στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».

Αναφερόμενες στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «ο Πρωθυπουργός εστίασε και στην ανεργία και τόνισε ότι «θα πρέπει στην Μπρατισλάβα να δοθεί μια ώθηση, μια επανεκκίνηση στα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και του Προσφυγικού».

Στη Σύνοδο της Αθήνας μετέχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα,  και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Στόχος της Διάσκεψης η συνεργασία και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία.

 

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

 

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα.

Τσίπρας: το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει

«Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει. Η απάντηση είναι ανάπτυξη, όμως το ζήτημα τώρα είν9 πως θα την κατευθύνουμε: η δική μας πρόταση είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο» είπε απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες ο Πρωθυπουργός. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα κατέθεσε σειρά προτάσεων προσπαθώντας ν ενισχύσει την άποψη ότι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες μπορεί ν δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- Εξωτερική πολιτική

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό ζήτησε ο Πρωθυπουργός , ο οποίος έκανε λόγο για το  δυσανάλογο βάρος που δηλώνουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της».

Στόχος της Συνόδου

Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Α. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

·     περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
·     η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
·     να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
·     να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

·     αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
·     να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
·     η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
·     η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
·     η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

 

Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

·     η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
·     η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
·     να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
·     ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

 

Τέλος, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

 

Το πρόγραμμα της Συνόδου:

12:45-13:00
Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο
Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
13:00-14:45
1η συνεδρία εργασιών
15:00-15:15
Οικογενειακή φωτογραφία
15:15-16:30
Γεύμα εργασίας
16:45-17:15
Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ
17:30-18:30
Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος