X

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο του Νότου

Πώς τοποθετήθηκε και τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός για Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Εξωτερική Πολιτική και Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Ant1news

Με την εισαγωγή της τοποθέτησης του, στην Σύνοδο των Αρχηγών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τις επιδιώξεις από αυτήν την συνάντηση.

«Ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος και διαμόρφωση κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων, αναφορικά για το μέλλον της Ευρώπης, για να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στον Βορρά, στις «χώρες του Βίζεγκαντ», επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «μια θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

«Το Brexit έχει ερμηνεία και υπάρχει αυτήν την στιγμή ευρω-σκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα ενώ η αδυναμία της Ευρώπης στην διαχείριση του Προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «η Μπρατισλάβα (ενν. η Σύνοδος Κορυφής και οι αποφάσεις της) πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό». 

 c

«Προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αποτελεσματικότερες λύσεις στο Προσφυγικό και την Ασφάλεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν 22 εκ. άνεργοι στην Ευρώπη. Οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι, τα 7,5 εκ. είναι νέοι χωρίς καμία εκπαίδευση ούτε εργασία και υπάρχει κίνδυνος φτώχειας που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες».

Τσίπρας: το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει

«Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει, Η απάντηση είναι ανάπτυξη, όμως το ζήτημα τώρα είν9 πως θα την κατευθύνουμε: η δική μας πρόταση είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο» είπε απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες ο Πρωθυπουργός. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα κατέθεσε σειρά προτάσεων προσπαθώντας ν ενισχύσει την άποψη ότι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες μπορεί ν δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- Εξωτερική πολιτική

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».

 

«Χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ζητούμενο είναι «μια δίκαιη, βιώσιμη λύση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε «στενότερη συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει αν επιδιώξουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με μέσα στη στελέχωση της Φρόντεξ και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει  για κάθε περίπτωση.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό ζήτησε ο Πρωθυπουργός , ο οποίος έκανε λόγο για το  δυσανάλογο βάρος που δηλώνουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό.

 

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι αργή η πρόοδος της μετεγκατάστασης της προσφύγων και μεταναστών και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί», προσθέτοντας ότι «το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός δίκιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της Συνθήκης της Γενεύης».

Θερμό καλωσόρισμα

Στην εισήγηση του, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπραας ευχαρίστησε τους ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του: