X

Συζητούν το μέλλον της Ευρώπης οι “7” του Νότου

“ Μας ενώνει η κοινή βούληση για μια καλύτερη Ευρώπη”, διεμήνυσε o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας.

Ant1news


Με την “οικογενειακή φωτογραφία” ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση εργασιών της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. 

Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών συνεχίζεται στο γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τσίπρας: το δίλημμα “ανάπτυξη ή λιτότητα” έχει τελειώσει

«Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει. Η απάντηση είναι ανάπτυξη, όμως το ζήτημα τώρα είναι πως θα την κατευθύνουμε: η δική μας πρόταση είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο» είπε απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες ο Πρωθυπουργός. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα κατέθεσε σειρά προτάσεων προσπαθώντας να ενισχύσει την άποψη ότι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες μπορεί ν δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- Εξωτερική πολιτική

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό ζήτησε ο Πρωθυπουργός , ο οποίος έκανε λόγο για το  δυσανάλογο βάρος που δηλώνουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της».

Κυβερνητικές πηγές: θετικό το κλίμα στην Σύνοδο

«Υπάρχει θετικό κλίμα στην Σύνοδο και κοινός τόπος είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συντονιστεί και θα συνεχιστεί», σχολίαζαν κυβερνητικές πήγες λίγο μετά το τέλος των Εργασιών της Συνόδου.

«Οι τύχες της Ευρώπης αφορούν και τον Νότο, τις μεσογειακές χώρες» έλεγαν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι «από τις πιο μεγάλες χώρες μπαίνει ένα ζήτημα: ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση του περνά από την Μεσόγειο. Η Ευρώπη είναι σήμερα μια μηχανή, στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».

Αναφερόμενες στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «ο Πρωθυπουργός εστίασε και στην ανεργία και τόνισε ότι «θα πρέπει στην Μπρατισλάβα να δοθεί μια ώθηση, μια επανεκκίνηση στα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και του Προσφυγικού».

Ολάντ: Να τεθεί η ανάπτυξη στην κορυφή των προτεραιοτήτων

 

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις, που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτερταιοτήτων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε Γάλλους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Βέμπερ: Υποχείρια του Τσίπρα… Ολάντ και Ρέντσι

“Απασφάλισε” o επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως « ο κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα(…)  και ότι «το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής - και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».