X

Τουλάχιστον έξι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων

Αυστηρό το πλαίσιο διευθέτησης. Προβλέπει ως και αποβολή «μη συνεργάσιμου» μετόχου από εταιρεία υπό εξυγίανση δανείου.

Ant1news

Μέχρι και την αποβολή από το μετοχικό σχήμα «μη συνεργάσιμων μετόχων» εταιρειών που τελούν σε πρόγραμμα εξυγίανσςη δανείου προβλέπει το νέο καθεστώς που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η διαχείριση των κοκκινων δανείων και δη των επιχειρηματικών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την πρώτη αξιολόγηση, όπως απέδειξε και το σημερινό ραντεβού με το κουαρτέτο του Διοικητή της Τράπεζαςε της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές της ΤτΕ, τουλάχιστον έξι εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων και αναμένεται τα αιτήματα τους να εγκριθούν.

Το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, θα τεθεί επί τάπητος με το κουαρτέτο την Πέμπτη και την Παρασκευή, με κομβικό άξονα την εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια, το πλαίσιο της οποίας θα είναι αυστηρό, προβλέποντας ως και «αποβολή» ενός μη συνεργάσιμου μετόχου από εταιρεία που έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης.

«Δύσκολο έως αδύνατο» χαρακτήρισε παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις να προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ένα ένα από τα θέματα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές είναι η νομική κάλυψη (σημ: ασυλία) των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.