X

Νέα "τρικλοποδιά" στην επένδυση για το Ελληνικό

Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης πώλησης κατατίθεται στη Βουλή εντός των επομένων ημερών. Η σημασία και τα οφέλη της επένδυσης.

Ant1news

Προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού που ουσιαστικά επαναφέρει το θέμα κήρυξης του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της επένδυσης.

Το Υπουργείο ζητεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του ΣΟΑ να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου. «Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, δεν υπήρχε στα κείμενα που δόθηκαν στους δανειστές.

Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης πώλησης του Ελληνικού στη Lamda Development το οποίο βρίσκεται πως τελική επεξεργασία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης κατατίθεται στη Βουλή εντός των επομένων ημερών.

Η συνολική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά θα φτάσει τα 7 δις, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, της δεσμευτικής επενδυτικής δαπάνης και του 1,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει το σχήμα για την κατασκευή δημοσίων δικτύων. 

Τα οφέλη της επένδυσης

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, «η Lamda Development ανακηρύχτηκε πλειοδότρια, με προσφορά ονομαστικής αξίας 915.000.000€ και με υποχρέωση για την καταβολή ποσοστού 32,79% του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης. Περαιτέρω, ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας κατ' ελάχιστο ποσό 4.589.516.994€».  

Εκτός από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, «ενόψει του γεγονότος ότι το τίμημα που θα εισπραχθεί δυνάμει της Σύμβασης θα συμβάλει στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, εξίσου σημαντικά αναμένεται να είναι και τα έμμεσα οφέλη, δεδομένου ότι στοιχείο της συναλλαγής είναι η αναβάθμιση των εκτάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εντός του οποίου αναμένεται να επενδυθούν αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς τη δέσμευση δημόσιων πόρων».

Θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων – ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως- με βλάστηση.  Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος στο κοινό χωρίς περιορισμούς και αναμένονται σημαντικά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και κοινωνικά.

Σύμφωνα με το μελέτη του ΙΟΒΕ «η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια μακροπρόθεσμη θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 75.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των έργων στο Ακίνητο, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης και 15.000 επιπλέον θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς, ενώ ο πραγματικός μισθός, ανά απασχολούμενο μισθωτό, θα εμφανίσει σταθερή άνοδο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης του Ακινήτου».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αποφεύγεται η απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας καθώς και μια υποχώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της τάξεως του 0,2%, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος από τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.".

Άμεσα οφέλη «θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την αξιοποίηση της περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθεί».