X

Ωραιόκαστρο: Συνθήματα στους τοίχους του σχολείου και του Δημαρχείου (φωτο)

Ξεκάθαρο μήνυμα Φίλη, ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις για το "κλείσιμο της πόρτας των σχολείων" στα προσφυγόπουλα. Απειλή κυρώσεων στον Δήμαρχο για προτεροπή σε βία.

Ant1news

Συνθήματα υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών και ύβρεις προς τους ναζί βρήκαν γραμμένα σήμερα το πρωί στους τοίχους του Δημαρχείου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Τις δύο προηγούμενες μέρες έχει προκληθεί σάλος που ξεκίνησε από την απόφαση που πήραν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τριών Δημοτικών Σχολείων της περιοχής να μην δεχτούν παιδιά πρόσφυγες στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους, απειλώντας με κατάληψη του κτηρίου του σχολείου σε διαφορετική περίπτωση.

Βιντεογραφημένη παρότρυνση του Δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, στην οποία προτρέπει τους δημότες της πόλης να αυτοδικήσουν, κάνει κι αυτή με τη σειρά της το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας σε παρεμβάσεις που έχει κάνει ήδη από χθες, έχει ξεκαθαρίσει ότι, τα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών, τα οποία είναι εμβολιασμένα, θα παρακολουθούν μαθήματα στα δημόσια σχολεία, μετά το τέλος των μαθημάτων. Μετά από την ενταξιακή τους εκπαίδευση θα εντάσσονται στις σχολικές τάξεις.

 

 

Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι την απόφαση για το πού θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα θα την πάρει η Πολιτεία και όχι οι τοπικές κοινωνίες ή τα σχολεία, υπογραμμίζοντας και προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους που προκύπτουν από την γκετοποίηση.

 

Ο Δήμαρχος και οι Γονείς των εν λόγω Συλλόγων επιμένουν ότι οι λόγοι που αντιδρούν είναι λόγοι πρόληψης και υγιεινής, μετά από τα περιστατικά ελονοσίας που έχουν αναφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων.

 

 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, ενώ παρέμβαση έκανε και ο ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου.

 

 

Ο Κ.Παπαϊωάννου εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, σχετικά με το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, υπενθύμισε τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 που προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία».

 

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, έχει ως εξής:

 

«Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Φωτογραφίες: seleo.gr,politesoraiokastrou.gr