X

Στις 17 Οκτωβρίου αρχίζει η “μάχη” για εργασιακά και αξιολόγηση

Ενώ μένουν τα «αγκάθια» για τα 2,8 δις, ορίστηκε το επόμενο «καυτό ραντεβού». Τι θα πει η Αθήνα για ομαδικές απολύσεις και απεργίες

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Χωρίς να τεθεί επί τάπητος ζήτημα κατάργησης ή ενσωμάτωσης στους υπόλοιπους δώδεκα των 13ου και 14οτυ μισθού (σημ: δεν συζητήθηκε καν το θέμα), αλλά και δίχως να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση για τα «αγκάθια» στα εργασιακά, που αποτελούν το μείζον πρόβλημα για την β΄ αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο.

Οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού στις 17 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την κρίσιμη και καθοριστική “μάχη” για τα εργασιακά, που εν πολλοίς θα καθορίσει και το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Υπ. Εργασίας, με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, σε ότι αφορά τα εργασιακά (σημ: συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κήρυξη απεργιών, κατώτατος μισθός κτλ.), η Αθήνα θα περιμένει, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της θέση, το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», το οποίο αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, για αλλαγές στο καθεστώς των οποίων πιέζει η πλευρά των δανειστών, η ίδια υψηλόβαθμη πηγή τόνισε ότι η Αθήνα θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία όμως αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

 

Δεδομένου ότι το ραντεβού Κατρούγκαλου – κουαρτέτου έχει ανανεωθεί για τις 17 Οκτωβρίου, όλα μαρτυρούν μια σκληρή διαβούλευση, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις του μέχρις …εσχάτων, όπως σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Reuters, προαναγγέλλοντας έτσι μια μακρά κι επίπονη διαπραγμάτευση.

Το υπερταμείο και άλλα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις

«Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Η συζήτηση για τη διοίκηση του υπερταμείο συνεχίζεται», δήλωσε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη για το χρέος. «Είναι μερικές ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν. Γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς τον φίλο σου. Δεν είπε αυτό ο κ. Δραγασάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Δραγασάκη.

Στη συνάντηση του κουαρτέτου με τους Γιώργο Χουλιαράκη και Θεανώ Φωτίου, οι δανειστές ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

 

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκαν για σήμερα. Τα νομοσχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικά χρήμα ήταν αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο, δεδομένων των αντιρρήσεων πυο προβάλλουν οι δανειστές, ωστόσο στέλεχος με πλήρη γνώση όσων διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην υπόγεια αίθουσα του Χίλτον σημείωνε πως «υπάρχουν διαφωνίες ακόμη, αλλά η τελική συμφωνία είναι εφικτή».

Έτερη πηγή, με απόλυτη γνώση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία, δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σε τεχνικό επίπεδο, που μοιάζουν αγεφύρωτες.

Κυβερνητικός “πάγος” σε bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Αρνητική είναι η στάση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση “bad bank” για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων, την οποία φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

“Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε”, τόνισε πριν από λίγο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, βάζοντας “πάγο” στα σχετικά σενάρια, την ώρα που τράπεζες και αγορά “καίγονται” για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη με το κουαρτέτο, με έμφαση στην αναμόρφωση του «νόμου Δένδια», με στόχο την αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διευθέτηση, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του τυχόν «μη συνεργάσιμου» μετόχου από το εταιρικό σχήμα.

Τελευταίο ραντεβού στο σημερινό "καρνέ" του κουαρτέτου ήταν αυτό με τους κ. Βερναρδάκη και Χουλιαράκη για θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσια Διοίκησης, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι επιεκφαλής των κλιμακίων αναμένεται να αναχωρήσουν απο την Αθήνα την Παρασκευή.