X

Με “μπλόκα” από τους δανειστές συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Την άρνηση των δανειστών-παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία από τη Θεσσαλονίκη- συναντά το πάγωμα των παλαιών οφειλών των επαγγελματιών.

Ant1news

Ισχυρές επιφυλάξεις για δύο μείζονα θέματα που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με αποτέλεσμα τόσο η πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά να βρίσκονται στον αέρα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Ο κος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία). Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η δεύτερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση του Αγγελιόσημου. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα υπάρξει νέα. Αύριο θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων για να συζητηθούν οι περαιτέρω κινήσεων, με τον Γ. Κατρούγκαλο να θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη ενός πόρου χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για επικύρωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

Η συνάντηση του κουαρτέτου με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη

Τα δημοσιονομικά και ειδικότερα η παρουσίαση της πορείας των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, επισημάνθηκαν τα ζητήματα της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζουν τα έσοδα του 2016, συγκριτικά με τις προβλέψεις, αλλά και της πρόβλεψης της διατήρησης κατά το 2017. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός, ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος, είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακονονισμό των "κόκκινων δανείων"

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση.

Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου.

Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις θα ψηφιστεί το αργότερο ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, έχει  ως εξής:

 09.00 – 10.00 :    Παιδεία (Φίλης)

 10.00               :    Σύνοψη  (Τσακαλώτος- Σταθάκης)