X

Στουρνάρας σε Σπίρτζη: Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Απάντηση με νόημα από κύκλους του διοικητή της ΤτΕ στον υπουργό Υποδομών για το θέμα της Attica Bank. Όλο το παρασκήνιο και οι δηλώσεις Ρουμελιώτη - Πανταλάκου.

Ant1news

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσω συνεργατών του στις αιχμές του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα της Attica Bank.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών απέδωσε ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των δανείων της Attica Bank, αλλά ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε, μέσω συνεργατών του… «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή «η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία».

Σε δηλώσεις του στον Realfm ο κ. Σπίρτζης , είπε ότι «στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας» και πρόσθεσε:

«Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου».

Αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση δανείων η ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στην Τράπεζα Αττικής. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤτΕ "η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της". Η Τράπεζα Αττικής, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης σημείωναν με νόημα πως «η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

Ρουμελιώτης: Δεν θα παίξων κανένα πολιτικό παιχνίδι

Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τους μετόχους της τράπεζας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος της τραπέζης, "δεν μπορεί κανείς απολύτως να υπονομεύσει μια τράπεζα με δηλώσεις και με δημόσιες αντιπαραθέσεις, όπως η Attica Bank, που έχει ιστορικό ρόλο και μπορεί ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο".

 

Ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε τη λύπη του που τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένας τόσος μεγάλος θόρυβος σχετικά με την νέα διοίκηση της τράπεζας. "Δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω κανένα πολιτικό παιχνίδι. Ως τεχνοκράτης και επαγγελματίας έχω στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Attica Bank. Μην περιμένετε εκπτώσεις, συμβιβασμούς, ούτε δεχόμαστε επιρροές από κανέναν. Είναι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τη μάχη για το καλό της χώρας και της τράπεζας".

Ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές (SSM και Τράπεζα της Ελλάδος) προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα του σχετικού πορίσματος που έχουν εκπονήσει. 

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε ότι «η τράπεζα έμπλεξε και άφησε την πόρτα ανοικτή στον SSM την ΤτΕ και τη DG Comp». «Βρέθηκε στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης».

Όπως είπε η διοίκηση θα είναι δυσάρεστη και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και Εθελουσία, διότι ένα από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ είναι οι υπέρογκες αμοιβές. «Η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους όπως τώρα».

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, στελέχη της Attica Bank, διατύπωσαν δημοσίως ότι οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα, είχαν, «μια μεγάλη πιστωτική γραμμή η οποία βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Είναι μεγάλη χρηματοδοτική γραμμή για τα όρια της τράπεζας».

 

Το πόρισμα «φωτιά»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή γίνεται η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά του πορίσματος που προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε ο SSM και η ΤτΕ και μόλις ολοκληρωθεί, θα σταλεί στη δικαιοσύνη. Το πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ερευνά τις πιστοδοτήσεις της Attica Bank για την περίοδο 2015-2016 και σύμφωνα με πηγές, τα ευρήματά του είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για γνωστούς επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν περάσει στο "κόκκινο" καθώς δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αttica Bank έχουν φθάσει το 60%, από 57% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, και ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Το 72% των δανείων της τράπεζας είναι επιχειρηματικά, εκ των οποίων το 25,7% έχουν δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα, έχουν δανειοδοτηθεί από την εν λόγω τράπεζα με 105εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, με τα 50 από αυτά να έχουν δοθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χορηγήσεις συνεχίστηκαν και το 2016, με δανειοδοτήσεις ακόμα 22 εκ. ευρώ, τα 15 εκ των οποίων λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαν εγκριθεί κι άλλα δάνεια ύψους 19 εκ. ευρώ, τα οποία όμως «πάγωσαν» μετά την παρέμβαση της ΤτΕ.

 

Όπως αναφέρει το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA,  η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και η Attica Bank

Κι ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το «χάσμα» ανάμεσα στην ΤτΕ και την Attica Bank, η πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την τράπεζα, λόγω και της εμπλοκής των δανείων Καλογρίτσα στο πόρισμα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Μετά την κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΝΔ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται στο «κάδρο», οι πολιτικές αναφορές στην υπόθεση είναι καθημερινές, με τελευταία μια ανακοίνωση της ΝΔ, που κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου» στην Attica Bank.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Καραμανλής, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «όλα αυτά που αποκαλύπτονται αναδεικνύουν έχουν οσμή μεγάλου σκανδάλου. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια με την Τράπεζα Αττικής. Να δώσει άμεσα το πόρισμα στη δημοσιότητα. Να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός υπεύθυνα.

Χωρίς διαρροές. Χωρίς καμία χρονοτριβή. Να σταματήσει τις προσπάθειες συσκότισης και παραπλάνησης .Χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Σήμερα. Γιατί κάθε ημέρα που περνάει αυξάνει το κόστος για τον τόπο. Αυξάνει όμως και τις ευθύνες για όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν τη δύσοσμη και σκοτεινή ιστορία της Τράπεζας Αττικής».

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το θέμα, υποστηρίζει ότι, « η ΣΥΡΙΖΑBANK χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑCHANNEL με τα λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων» και μεταξύ άλλων συμπληρώνει ότι:Οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα-Τράπεζα Αττικής καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό -παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο!!! 

Σύλλογος εργαζομένων Αttica Bank: Η αλήθεια για την τράπεζα

Την δική τους διάσταση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, κατέθεσε μα ανακοίνωση του και ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα, υποστηρίζοντας πως η Attica Bank έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καθαρή θέση ανάλογη με των 4 συστημικών τραπεζών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «με έντονο προβληματισμό, αλλά και εύλογη εγρήγορση παρακολουθούμε την ειδησεογραφία και τα παράγωγά της, όπου, ακόμα και εν μέσω αξιολόγησης από την τρόικα και τους δανειστές της εθνικής οικονομίας και των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, “συνθέτουν” πρωτοσέλιδα του τύπου “Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Attica Bank”, “Ο σκοτεινός λαβύρινθος της Τράπεζας Αττικής”, “Γκρίζες εγγυήσεις από την Τράπεζα Αττικής κ.ά. παρόμοιου επιπέδου, ωσάν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα την εποχή του film noir»!