X

Κουρουμπλής: δεν είπα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το πόθεν έσχες Καλογρίτσα

Ένταση με τον Άδ Γεωργιάδη, μετά τις διευκρινίσεις του Υπ. Εσωτερικών .Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ant1news

Ένταση ανάμεσα στους καλεσμένους του Γιώργου Παπαδάκη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», προκάλεσαν οι διευκρινίσεις του Υπουργού Εσωτερικών, αναφορικά με την δήλωση του γύρω από τα καταγγελλόμενα σε ρεπορτάζ ως θολά σημεία στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα, με το δανεικό βοσκοτόπι της Ιθάκης και την ροή χρηματοδότησης από την Attica Bank.

Για την δήλωση του στον ΒΗΜΑ FM, περί «ύπαρξης ποινικών και πολιτικών ευθυνών» σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη στον έλεγχο πόθεν έσχες των πλειοδοτών για τις άδειες, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από τον επιχειρηματία Καλογρίτσα,ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος είχε προβεί ώρες μετά σε "ανασκευή", ο Υπουργός Εσωτερικών είπε σήμερα ότι ««στην έντονη αυτή συνέντευξη, όπου έπεφταν «βροχή» οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, είπα ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες για το πόθεν έσχες όλων αυτών που έλαβαν μέρος σε αυτήν την  διαδικασία, βεβαίως υπάρχουν ποινικές ευθύνες».

Σε παρατήρηση του Αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αδ. Γεωργιάδη ότι «είπατε ότι υπάρχουν και πολιτικές και ποινικές ευθύνες», ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε «εγώ ξέρω τι είπα. Εγώ ερμηνεύω τον εαυτό μου. Εγώ είπα με πολλή σαφήνεια ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες», απάντηση που προκάλεσε ένταση.

Οι δύο άνδρες είχαν έντονο διαπληκτισμό στον «αέρα» της εκπομπής και με αφορμή το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, με τον μεν κ. Κουρουμπλή να κάνει λόγο για θετικό αποτέλεσμα στην είσπραξη του το καλοκαίρι λόγω των ελέγχων και τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι τα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ οφείλονται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ίσχυαν στην νησιωτική Ελλάδα.

O Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ακόμη ότι «ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη στις ΗΠΑ για το ζήτημα του χρέους, όπου πρέπει να μπει τάξη, ενώ στην Ελλάδα ένα μέρος του συστήματος προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση, με στόχο να την ρίξει την Κυβέρνηση».

Πολιτική θύελλα για Καλογρίτσα και πόθεν έσχες

Εν τω μεταξύ, έχει φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Καλογρίτσα, μετά την επίμονη άρνηση της Κυβέρνησης να συναινέσει στην πρόσκληση στην Βουλή, για παροχή εξηγήσεων του Υπουργού Επικρατείας και των τεσσάρων πλειοδοτών. Τελικώς, όλοι οι προαναφερθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως αποφασίστηκε με ψήφους της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για κυβερνητική απόπειρα απόκρυψης σκανδάλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε»,

Απαντώντας κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Νέα Δημοκρατία καλό είναι να κατανοήσει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων του κράτους. Τότε, ίσως, καταλάβει, τα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαπλοκή που έθρεψε για δεκαετίες τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα».

 

Στο «στόχαστρο» η οικογένεια Καλογρίτσα

Στο επίκεντρο της κριτικής μπαίνουν οι ομόκεντροι κύκλοι με επίκεντρο την οικογένεια Καλογρίτσα που σχετίζονται με τις εργολαβίες δημοσίων έργων, τις προσωπικές του σχέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την «ανοιχτή ροή» δανείων που ελάμβανε από την Attica Bank και φυσικά το δανεικό βοσκοτόπιο της Ιθάκης που του χαρίστηκε ως φιλέτο αξίας 100 εκατομμυρίων, εγείροντας μείζον θέμα για την κάλυψη του πόθεν έσχες του πλειοδότη στον διαγωνισμό για τις άδειες.

Η Κυβέρνηση πάντως, παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων και αποκαλύψεων, φαίνεται να περιμένει για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με κορυφαία αυτήν της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνέρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου, για να εξετάσει την νομιμότητα του διαγωνισμού, πρώτα όμως αναμένει αν θα καταβληθεί από όλους τους πλειοδότες η πρώτη δόση για την άδεια μέχρι την Δευτέρα, οπότε λήγει η σχετική διορία.

 

Ομαδικά "πυρά" κατά της Κυβέρνησης

Η αντιπολίτευση εξαπολύει ομαδικά πυρά κατά της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στον διαγωνισμό για τις άδειες, αλλά και για τον τρόπο που ελέγχθηκε το πόθεν έσχες των πλειοδοτών.   

Ο Καλογρίτσας είναι το όπλο κατά της διαπλοκής; Tο θέμα της Τράπεζας Αττικής είναι αδιάφορο; Για να καταθέτει προσφορά, λογικά είναι, ε; Και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα;  Η χώρα έχει διαλύσει παντελώς σε κάθε τομέα, σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια.

Λάβρος ήταν στην Βουλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι είναι υπόλογα τα μέλη της Επιτροπής που για λογαριασμό της Γεν. Γραμματείας Ενημέρωσης έκαναν τον έλεγχο πόθεν έσχες, μετά από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την έκταση στην Ιθάκη και τα στοιχεία που προσκόμισε η πλευρά Καλογρίτσα.

«Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως δήθεν κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου την αμφίβολη αντικατάσταση ορισμένων καναλαρχών από άλλους, που τους έχουν και τους θεωρούν οι ίδιοι, άλλους υπόδικους, άλλους νέους κρατικούς εργολάβους βοσκοτοπίων κλπ, την στιγμή που η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου και εκεί θα μείνει», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας.

Μιλώντας για την υπόθεση Καλογρίτσα, ο βουλευτής με Το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, ανέφερε στον ΒΗΜΑ FM ότι «φαινόταν από την αρχή η φαρσοκωμωδία. Εντάξει κανένας δεν ήξερε βέβαια για τα βοσκοτόπια, αλλά αυτό είναι θεατρική επιθεώρηση, αυτό είναι «Δελφινάριο» ό,τι αγοράζει κάποιος με βοσκοτόπια. Αλλά, έτσι όπως στήθηκε όλη αυτή η ιστορία, δεν ήταν προβληματική;».  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι «σε αυτόν τον “σικέ” διαγωνισμό για τα κανάλια, τα έχουμε δει όλα: βοσκοτόπια που αντί για μαρούλια, βγάζουν μαύρο χρήμα, τον κ. Καλογρίτσα να ελέγχεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, την τράπεζα Αττικής ή αν προτιμάτε τράπεζα Κρήτης επί Κοσκωτά ή αλλιώς ΣΥΡΙΖΑ-Bank να δίνει ύποπτα δάνεια».