X

Σε τέσσερις φάσεις οι περικοπές στις επικουρικές

Πότε ολοκληρώνεται ο επαναϋπολογισμός των επικουρικών. Τα τέσσερα κύματα περικοπών και η επιστροφή των αναδρομικών. Συνεδριάζει το ΔΣ του ΙΚΑ για το «σπάσιμο του κουμπαρά».

Ant1news

Ακόμα ένα, το τέταρτο, κύμα περικοπών απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός των συνολικά 1,2 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων, τις οποίες χορηγεί το ΕΤΕΑ. 

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του ΙΚΑ για να αποφασίσει για το "σπασιμο του εφεδρικού κουμπαρά" όλων των Ταμείων.

Μείωση στις συντάξεις τους θα δουν, με τις πληρωμές Οκτωβρίου, ακόμα 25.000 δικαιούχοι, προερχόμενοι από τα Ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ  (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Την ίδια ώρα κι ενώ μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την αναδρομική επιστροφή των ποσών που έχουν πιστωθεί στους συνταξιούχους από τον Ιούλιο και μετά, παρά το ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μειώσεις, μικραίνουν οι πιθανότητες στις 4 Οκτωβρίου να παρακρατηθεί η πρώτη δόση από το ΕΤΕΑ.

Ειδικότερα, για τις πληρωμές που θα γίνουν στις 2 Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων των αρτοποιών του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καθώς και των συνταξιούχων της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Την Τετάρτη συνταξιούχοι όλων των οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΕΤΕΑ, τονίζοντας ότι, οι μειώσει που έχουν γίνει στις συντάξεις τους, ιδιαίτερα στις αρχές Σεπτέμβρη, κυμαίνονταν μεταξύ 30% και 50%.

Συνολικά 66.900, από τους 311.680 δικαιούχους των επικουρικών εντάχθηκαν στο πρώτο κύμα των περικοπών που επαναϋπολογίστηκαν από τα έντεκα Ταμεία, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ως καταβληθέντα της διαφοράς ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη.

Εκείνοι που μπήκαν στο δεύτερο κύμα περικοπών το Σεπτέμβριο, σχεδόν 140.000 από τους συνολικά 805.900 δικαιούχους επικουρικών, των έξι πρώην Ταμείων που επαναϋπολογίστηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν ως διαφορά για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όσοι, τέλος, αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβριο, δηλαδή το τρίτο κύμα και έχουν μείωση, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν ως διαφορά για τους μήνες Ιούλιο με Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που προωθεί, η οποία όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί από το ΕΤΕΑ, προβλέπει και για τον ιδιωτικό τομέα εφαρμογή της τροπολογίας Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης».

Έτσι, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης, θα υπάρχει ωστόσο, ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Πιθανότερο είναι, πλέον, η πρώτη δόση των αναδρομικών να μην εμφανιστεί με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο ΕΤΕΑ, αφού για να κλείσει το έλλειμμα του Ταμείου ως το τέλος του 2016 θα πρέπει να προσφύγει στη ρευστοποίηση της περιούσιας από το κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

Οι περικοπές

Συνολικά, κατά τα δύο πρώτα κύματα, περικοπές υπήρξαν σε 210.456 συντάξεις. Αναλυτικότερα, από 1 λεπτό ως 10 ευρώ έχασαν 20.020 συνταξιούχοι, απώλειες 10 ευρώ ως και 20 ευρώ είχαν 13.987 δικαιούχοι. Άλλοι 13.327 έχασαν από 20 έως 30 ευρώ, ενώ 8.575 έχασαν 30 με 40 ευρώ. Πιο άτυχοι ήταν 6.160 που έχασαν 40-50 ευρώ, 42.566 που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 50 έως 100 ευρώ, ενώ για 105.821 επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις ξεπέρασαν τα 100 ευρώ.

Στο δεύτερο πακέτο, οι περικοπές αφορούσαν τους συνταξιούχους έξι πρώην Ταμείων που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑ. Αναλυτικά, μειώσεις που μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 11% υπέστησαν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού ταμείου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Οριακές μειώσεις φάνηκαν σε κάποιους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην Ταμείο της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ).

Στο 14% κινήθηκε η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις του πρώην ΤΕΑΥΕΚ, του ταμείου των εμποροϋπαλλήλων, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας, Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 13% (μέσος όρος). Μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξεως του 18% κατά μέσον όρο, υπέστησαν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΑΥΝΤΠ (υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων), ενώ οι μεγαλύτεροι χαμένοι με μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 35% ήταν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΠΤΠ (Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως - Alpha Bank).

Με τη σύνταξη του Οκτωβρίου θα επαναϋπολογιστούν οι επικουρικές περίπου 100.000 συνταξιούχων και θα δουν μειώσεις περί τις 25.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περικοπές για τους πρώην εργαζόμενους στην Εμπορική θα φθάσουν το 40%, όπως και αυτές των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των δικηγόρων και των ναυτικών. Οι συμβολαιογράφοι υπολογίζεται πως θα έχουν 25% «ψαλίδι» στις επικουρικές τους και οι τεχνικοί Τύπου 15%-18%.