X

“Πυρ ομαδόν” κατά Φίλη για Εκκλησία και Θρησκευτικά

"Ρήγμα" στην Κυβέρνηση, επίθεση απο τα κόμματα. Σκληρή απάντηση Ιερώνυμου. Το "δώρο" του Αρχιεπίσκοπου στον Βούτση, που στηρίζει Φίλη. Τι απαντά ο Υπ. Παιδείας.

Ant1news

 

Πυρά πανταχόθεν δέχεται ο Υπουργός Παιδείες, Νίκος Φίλης για το ζήτημα των θρησκευτικών αλλά και τις δηλώσεις του αναφορικά με τη στάση της εκκλησίας την περίοδο της χούντας και της κατοχής.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Φίλη, που αμφισβήτησε το ρόλο της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της κατοχής και της 7ετούς δικτατορίας, εξαπέλυσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Προχώρησε δε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας: «ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κάθεται στα υπουργικά έδρανα, διορίστηκε επί χούντας; Η κα. Φωτίου διορίστηκε το 1972 διορίστηκε στο πανεπιστήμιο. Τι σημαίνει αυτό; Θα πούμε ότι ήταν με τη χούντα;».

Κυβερνητικός “εμφύλιος” για το μάθημα των Θρησκευτικών

Το ζήτημα έχει προαλέσει και κυβερντηικό ρήγμα, καθώς ο Υπουργός Παιδείας δέχθηκε "σφοδρή επίθεση και απο τους ΑΝΕΛ"  για τον “ιερό πόλεμο με την Εκκλησία”. Πρώτη η Νεολαία των ΑΝΕΛ κάλεσε τον Νίκον Φίλη «να ακούσει τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος» και να σταματήσει «να επιμένει, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις, στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών. Του υπενθυμίζουμε το ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών». 

Λάβρος κατά του Νίκου Φίλη ήταν και ο Δημήτρης Καμμένος, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις, που  αμβλύνουν το χάσμα Εκκλησίας–Πολιτείας, σε μια εποχή που η κοινωνία έχει ανάγκη από ομόνοια, συνεργασία και λύσεις. Οι «σκοταδικές αντιλήψεις», όπως ο κ. Υπουργός τις αποκαλεί, είναι οι αντιλήψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που οφείλει να ακούει, να σέβεται και να υπηρετεί».

Ηχηρή απάντηση Ιερώνυμου

Ηχηρή ήταν η απάντηση στον Νίκο Φίλη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος μάλιστα έστειλε δώρο ένα βιβλίο στον Νίκο Βούτση, μόλις έμαθε ότι ο ΠτΒ τάχθηκε υπέρ του Νίκου Φίλη:

 

Η απάντηση του Νίκου Φίλη

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θέλοντας να ρίξει τους τόνους.

Ακόμη, αναφέρει πως ζητούμενο είναι να βρεθούν σημεία συνεννόησης προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση «να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό».

Κλείνοντας αναφέρει ότι το Υπουργείο «βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας». 

ΠΑΣΟΚ: η Κυβέρνηση επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση

Πυρά κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «επιλέγει για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού και με αιχμή την διδασκαλία των Θρησκευτικών, την όξυνση και την σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος», σημειώνοντας ότι έτσι ο κ. Φίλης επιδιώκει «να «χρησιμεύσει» ως το επίκεντρο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας»

«Για άλλη μια φορά δυστυχώς  γίνεται σαφές πως η Κυβέρνηση επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση, για να υπηρετήσει το στενό και ευκαιριακό  κομματικό της συμφέρον.Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει εν ου παικτοίς….», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ. 

ΚΚΕ: ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί

Για νέο αποπροσανατολιστικό καβγά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών κάνει λόγο το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού ψήφισαν χεράκι-χεράκι την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού κι ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζί πολλά από τα νέα μέτρα της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, βρήκαν νέο θέμα για να τσακωθούν: το μάθημα των θρησκευτικών».