X

Στο νέο υπερταμείο περνούν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μετρό

Συνολικά έξι ΔΕΚΟ εντάσσονται στο νέο υπερταμείο. Στη Βουλή σήμερα  το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ant1news

Τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αλλά και σειρά ρυθμίσεων για την μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει προσχέδιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισ. ευρώ.

Στο νέο υπερταμείο περνούν, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και ασφαλιστικές διατάξεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς υγείας για όλους τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε εκπτώσεις.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνάπτει σύμβαση διάρκειας έως 10 ετών για την εκμίσθωση τροχαίου υλικού με τη ΓΑΙΟΣΕ.

Στην ενέργεια υπάρχουν εκκρεμότητες που άπτονται της αγοράς φυσικού αερίου και του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου υπάρχει υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού. Σημειώνεται ότι στην αγορά φυσικού αερίου, οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα αύξησης των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών σε βιομηχανίες και τρίτους προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, στελέχη της SOCAR, η οποία τo 2013 συμφώνησε να εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμη να προχωρήσει με την συμφωνία αλλά το τίμημα για τη ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. 

Επί της ουσίας, με το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνονται 3 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες 9 δράσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή για να υλοποιηθούν. Σημειώνεται ότι 3 δράσεις που δεν ήθελαν νομοθέτηση έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δις ευρώ, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις Επιτροπές και την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.