X

Καρατόμηση του διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ

Η απομάκρυνση του επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έγινε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ant1news

Απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ο Δημήτρη Μασίνας.

Η απομάκρυνση έγινε κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ η απομάκρυνση του κ. Μασίνα ήρθε ως συνέπεια της αξιολόγησης των επικεφαλής των νευραλγικών τμημάτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού , αναφέροντας χαρακτηριστικά την απόδοση του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Σημειώνουν ότι στο 8μηνο στόχος ήταν η είσπραξη 77 εκατομμυρίων, όμως οι υπηρεσίες συνέντρωσην 41,8 εκατομμύρια, απόδοση κατά 45,7% μικρότερη του στόχου.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ σχετικά με το ζήτημα αναφέρει πως ο ΓΓ Γιώργος Πιτσιλής «υπέγραψε την απόφαση σύμφωνα με την οποία απομακρύνονται οι επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), μετά από διαδικασία αξιολόγησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4389/2016.

Οι υπηρεσίες αυτές, που θεωρούνται καίριας σημασίας για τη φορολογική διοίκηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είχαν επιδόσεις σημαντικά κατώτερες των στόχων, που είχαν τεθεί, τόσο για το 2015, όσο και για το επτάμηνο του 2016.»

Πιο συγκεκριμένα στη ανακοίνωση τονίζεται πως «τόσο για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., όσο και για το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι οι μόνοι στόχοι που παρουσίαζαν σημαντική υπέρβαση, είναι αυτοί της βεβαίωσης, ενώ οι αντίστοιχοι στόχοι είσπραξης, από την οποία κρίνεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, παρουσίαζαν σημαντικότατη υστέρηση».

Ακόμη, από τη ΓΓΔΕ σημειώνεται πως «στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ο αξιολογηθείς υποδιευθυντής είχε τοποθετηθεί ως αναπληρωτής επικεφαλής από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς».   

 

Τέλος, η ΓΓΔΕ επισημαίνει πως «λόγω της σπουδαιότητας των δύο ελεγκτικών κέντρων για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων και τοποθέτησης των νέων επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα ξεκινήσει αμέσως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο» και συμπληρώνει πως «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί πάντα προσανατολισμένη στους  βασικούς στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης».