X

“Σκιές” από την …Ιθάκη ως την Attica Bank

Μετά τα “δανεικά βοσκοτόπια” για την άδεια, οι “δυσεξήγητες” …διευκολύνσεις προς την οικογένεια Καλογρίτσα εν μέσω capital control.

Ant1news

 

Μετά τον σάλο για τα δανεικά βοσκοτόπια και τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για την Attica Bank, προκαλεί νέα ερωτήματα για αλλεπάλληλες οικονομικές διευκολύνσεις προς την τεχνική εταιρία «ΤΟΞΟΤΗΣ», της οικογένειας Καλογρίτσα, σε ιδιαιτέρως …δύσκολες εποχές, λίγο πριν από την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τράπεζα χρηματοδοτούσε την εταιρεία, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της ήταν σχεδόν μηδενική. Μάλιστα, η δανειοδότηση προς την εταιρία Καλογρίτσα πολλαπλασιάστηκε χωρίς καν να γίνει εκτίμηση κινδύνου από την τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το πιστοδοτικό όριο τον Ιούνιο του 2014, πενταπλασιάστηκε στα 50 εκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015 και τον αμέσως επόμενο μήνα, έφθασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτήματα προκύπτουν, κατά την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ, για τις συνολικά 39 διευκολύνσεις προς τον «ΤΟΞΟΤΗ» μέσα στο 2015, αλλά και για την χορήγηση δανείων με επιτόκιο χαμηλότερο από την τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.

 

Αίσθηση και νέες απορίες προκαλεί ακόμη ένα πόρισμα, του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που φέρει τον Χρήστο Καλογρίτσα και την σύζυγό του ως φοροδιαφεύγοντες και μάλιστα επί σειρά ετών.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και αφορά την περίοδο 2001-2013. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, έχουν καταλογιστεί πρόστιμα που φθάνουν τα 32,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το ζεύγος Καλογρίτσα εμφάνιζε πενιχρά έως και μηδενικά εισοδήματα, παίρνοντας μάλιστα και επιστροφές φόρου.

Ο επιχειρηματίας, έχει προσφύγει κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου, μειώνοντας το από τα 32,8 στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΣΟΚ: άκρως αποκαλυπτικό το πόρισμα για την Attica Bank

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών για την Τράπεζα Αττικής είναι άκρως αποκαλυπτικό. Η ΣΥΡΙΖΑ Bank (ελέω κ. Σπίρτζη) δανείζει προνομιακά εν μέσω των capital controls τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο και με σκανδαλώδες επιτόκιο, προκειμένου να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel».

Το Ποτάμι: πόση κοροϊδία μπορούν να ανεχθούν όσοι ακόμη τους στηρίζουν

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει, μεταξύ άλλων "ο φίλος εργολάβος – καναλάρχης, δηλώνει ότι ζει στα όρια της φτώχειας και παίρνει κι επιστροφή απο την εφορία! Πόση υποκρισία πια; Και πόση κοροϊδία μπορούν να ανεχθούν όσοι ακόμη τους στηρίζουν; Kι ένα ερώτημα: Είναι άσχετη η υπόθεση της φοροδιαφυγής Καλογρίτσα με την πρόσφατη απομάκρυνση των επικεφαλής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου;"