X

Κατρούγκαλος: Και να χτυπιέται το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό έχει κλείσει

Στόχος είναι να απομονώσουμε το Ταμείο στη διαπραγμάτευση είπε ο Υπουργός Εργασίας. Ζήτησε από τη ΝΔ να πάρει θέση για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Ant1news

Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει από τη πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει ο,τι κι αν λέει το ΔΝΤ, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι αυτά που ζητάει το Ταμείο δεν υποστηρίζονται από τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι, όπως είπε, δεν  ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα.

«Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει, αλλά δεν μπορεί να το αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι «ακραίως παίκτης» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να απομονώσουμε το Ταμείο στη διαπραγμάτευση και όχι να το πείσουμε».

Σε ο,τι αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επανέλαβε ότι καλύπτει τις εθνικές θέσεις και πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στις θέσεις του, μετά και το πόρισμα».

Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι μπορεί μόνο να αυξηθεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Επιτροπή Σοφών. Συμπλήρωσε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

«Φυσικά και θα είναι επάνω από τον σημερινό ο νέος κατώτατος μισθός. Είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ποτέ τα συνδικάτα να κατέβει ο μισθός;» τόνισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει τα εργασιακά ούτε καν ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους, παρά τη σημασία που έχει το χρέος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σημερινό μοντέλο και θα πράξει αναλόγως.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή ζήτησε να πάρει θέση η αντιπολίτευση και ειδικότερα η ΝΔ για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

«Αυτό που θέλω να ρωτήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως την αξιωματική, είναι εάν συμφωνούν να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης η δήλωση των κοινωνικών εταίρων, γιατί ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μίλησε για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δηλαδή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν με ποια πλευρά είναι, με τους εταίρους ή το ΔΝΤ.