X

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του Σιμόν Πέρες

To τελευταίο «αντίο» είπαν οι πολίτες του Ισραήλ στον Σιμόν Πέρες. Στην κηδεία του πρώην Προέδρου έδωσαν το «παρών» δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ant1news

Ο Ισραηλινός πρώην Πρόεδρος Σιμόν Πέρες τάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ.

Δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Αμερικανός, ο Παλαιστίνιος, ο Γάλλος και ο  Γερμανός πρόεδρος, παρέστησαν στην ταφή της σορού του Πέρες, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν.

Λίγο πριν αρχίσει η τελετή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια και αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι , εδώ και έναν χρόνο. Και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια.

 

 Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία». Ο Νετανιάχου μίλησε για "έναν μεγάλο άνδρα" για το Ισραήλ και τον κόσμο.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας παραμένει ένα "ημιτελές έργο".Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της επικήδειας ομιλίας του σημείωσε την ασυνήθη παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: είναι "η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο", είπε.Ο αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ "των γιγάντων του 20ού αιώνα", όπως ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. "Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ", είπε.

 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Προκόπης Παυλόπουλος ενώ το "παρών" έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

 

Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς διαμετρήματος. Ανήκει στην πολιτική γενιά που θεμελίωσε το Κράτος του Ισραήλ. Ξεπέρασε όμως, και μάλιστα κατά πολύ, τα σύνορα της Χώρας του και έχει ήδη κατακτήσει μια εμβληματική θέση στο Παγκόσμιο Πολιτικό Πάνθεον λόγω της ειλικρινούς προσήλωσής του και του διαχρονικού αγώνα του υπέρ της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Υπό τις συνθήκες αυτές η απώλειά του προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο κενό για την Ανθρωπότητα».

 

 

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια καθώς το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

 

 

Πάνω από 8.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πράκτορες αναπτύχθηκαν από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων.