X

Τροχάδην 10 ημερών για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, για την δόση των 2,8 δις. Πότε ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση.

Ant1news

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, όπως διαβεβαίωναν εκπρόσωποι των θεσμών στο χθεσινό Εuroworking Group, με σκοπό να πάρει η Ελλάδα το τελικό «πράσινο φως», στο Εurogroup της 10ης Οκτωβρίου και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει και τα 15 προαπαιτούμενα καθώς παραμένουν μία σειρά από εκκρεμότητες.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Συγκεκριμένα, παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο που παραμένει ακόμα ανοιχτό είναι  ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας.

Συγχρόνως αναμένονται και τα τελικά στοιχεία όσον αφορά την πορεία των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι έχει απορροφηθεί το 80% του 1,8 δισ. που δόθηκε τον Ιούνιο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, έτσι ώστε να δοθεί και το εναπομείναν 1,2 δισ. (από τα 2,8 δισ. που είναι η δόση) και αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αν θέλει η ελληνική πλευρά να πάρει και το «πράσινο φως» στο Εurogroup στις 10 Οκτωβρίου, καθώς από την Τετάρτη ουσιαστικά όλα τα άτομα-κλειδιά που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πότε ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση 

Αν όντως η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει στις επόμενες μέρες τα προαπαιτούμενα και μπορέσει να συνταχθεί και η έκθεση προόδου από τους θεσμούς, που θα διαπιστώνει ότι όλα έχουν γίνει, τότε θα μπορούσε να διεξαχθεί και έκτακτο Εuroworking Group την ίδια μέρα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, πριν ακριβώς από το προγραμματισμένο Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.