X

Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά

Τι αναφέρουν για κατώτατο μισθό και αμοιβές των νέων. Τι προτείνουν για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δείτε όλο το πόρισμα.

Ant1news

Τις προτάσεις για της Επιτροπής Σοφών για τις αλλαγές στα εργασιακά οι οποίες αναμένεται  να αποτελέσουν βαρόμετρο στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της β΄αξιολόγησης παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η διεθνής επιτροπή ειδικών στο πόρισμά της καταγράφει τις θέσεις της για την συνδικαλιστική δράση, το lock out, τον κατώτατο μισθό και τις ομαδικές απολύσεις για τις οποίες σημειώνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό στο πόρισμα αναφέρεται ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς» ωστόσο υπάρχει διαφωνία στην επιτροπή ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής προτείνουν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή.

Σε ο,τι αφορά τον κατώτατο μισθό των νέων  τα περισσότερα μέλη προτείνουν την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού  από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη.

Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων». Επίσης, «βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας».

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις αυτές «θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος» ενώ «η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον Υπουργό Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Δείτε τις προτάσεις