X

Συγκρούσεις για τις άδειες μετά τη διακοπή της διάσκεψης του ΣτΕ

Με απόφαση του Προέδρου ματαιώθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις άδειες. Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ant1news

 

Νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης ξέσπασε μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης της ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ τελείωσε ...πριν καν αρχίσει για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αμέσως μετά την πρόταση του Προέδρου του ΣτΕ για ματαίωση της διάσκεψης, υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις και εντάσεις απο Συμβούλους της Επικρατείας και εκφράστηκαν διαφωνίες, ωστόσο τελικώς η συνεδρίαση κρίθηκε ως ματαιωθείσα.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επεσήμαναν ότι, «η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα με δεδομένο πως έως τώρα, όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι απορριπτικές».

Σε σχέση δε με τη σημερινή εξέλιξη στη συνεδρίαση τόνισαν ότι το ΣτΕ θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε πως «ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών ήταν μια κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης και αποδείχθηκε πως ήταν θωρακισμένος από όλες τις πλευρές και είχε δικλείδες ασφαλείας για όλα τα ενδεχόμενα».

Άγνωστο παραμένει πότε θα οριστεί η νέα διευρυμένη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των αδειών, προκειμένου να υπάρξει απόφαση επί των προσφυγών που έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Αν και η εκδίκαση έγινε δηλαδή περίπου 2 μήνες πριν απο την δημοπρασία, δεν ορίστηκε νωρίτερα - στο ενδιάμεσο η σύνοδος της Ολομέλειας του ΣτΕ για να λάβει απόφαση, ενώ σύμφωνα με πηγές, η ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα γίνει η νέα σύσκεψη των Συμβούλων της Επικρατείας θα γίενι μόλις μία ημέρα πριν απο την συνεδρίαση.

Τι ...θα έκρινε το ΣτΕ

H Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα έκρινε σήμερα τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με τις οποίες στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, λόγω και της παρλάκαμψης του ΕΣΡ αλλά και του περιορισμού των χορηγούμενων αδειών σε μόλις "4", ενώ ζήτημα αιχμής αποτελούσε και ο προσδιορισμός στα 3 εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος εκκίνησης για την δημοπρασία κάθε άδειες μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Οριστικός υπερθεματιστής ο Ιβάν Σαββίδης

Οριστικός υπερθεματιστής ανακηρύχθηκε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών στη σειρά για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας, μετά την απόσυρση του επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό.

Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο πόθεν έσχες του επιχειρηματία, αναμένεται η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 20,5 εκατ. ευρώ για την κατοχή μίας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. 

Λαζαράτος: Φαρσοκωμωδία η διαδικασία

 

Εν τω μεταξύ, φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε τον διαγωνισμό, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και νομικός σύμβουλος των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR , Πάνος Λαζαράτος, βάσει και των καταγραφών, όπως ανέφερε, απο το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στην διάκρεια της δημοπρασίας.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έγιναν πολλές παρατυπίες, όπως ο μη σωματικός έλεγχος δεκάδων συμμετεχόντων στην διαδικασία για τυχόν μεταφορά κινητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας που είχαν απαγορευθεί, αλλά και η παρουσία και η παραμονή επί μακρόν ορισμένων αστυνομικών επί ώρα σε μέρη της ΓΓΕΕ όπου δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση, καθώς σε αυτά μετέβαιναν και εκπρόσωποι σσυγκεκριμένων διεκδικητών των αδειών.

Ο κ. Λαζαράτος έκανε έκκληση στις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν, άμεσα και αυτεπάγγελτα, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό, τον κ'άλεσε να ελέγξει τις παρατυπίες και να δώσει εντολή διακοπής του διαγωνισμού για τις άδειες και επομένως ακύρωσης του.

Γ.Γ. Ενημέρωσης: Αστειότητες οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις του Π. Λαζαράτου 

«Η σημερινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Star και του Alpha, καθώς και οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις – βόμβα» που εντέλει ήταν αστειότητες, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», τονίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε ανακοίνωσή της. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα προκαλούν θυμηδία, αλλά και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο οποίος θα πέσει στο κενό».

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμα κι' αν το ΣτΕ δεν ακυρώσει τον διαγωνισμό, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

«Η δική μας θέση δεν αλλάζει. Ακόμη και αν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας -το οποίο ως νομικός θα το θεωρούσα μεγάλη έκπληξη-, ο νόμος Παππά θα καταργηθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», τονίζει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι εντείνονται οι ανησυχίες της για τις εξελίξεις στο ΣτΕ, σημειώνοντας μάλιστα πως «οι Θεσμοί και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να  προστατεύουν το κύρος τους και να λειτουργούν μακριά από κάθε μορφή χειραγώγησης».

Την ίδια ώρα το Ποτάμι, σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας. Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα». 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, σχολιάζοντας την αναβολή δήλωσε, «οι σημερινές εξελίξεις με το ΣτΕ και την αναβολή δείχνει ότι όπως φαινόταν από καιρό, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσει όλες αυτές τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης».

 

“Ασπίδα” στον πρόεδρο του ΣτΕ η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου να διακόψει την συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ με ανακοίνωσή της υπεραμύνεται της απόφασης αυτής, στηρίζοντας ουσιαστικά τον κ. Σακελλαρίου . 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».