X

Αντίστροφη μέτρηση για την αποδέσμευση των 2,8 δις

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα του χρέους. Τελεσίγραφο ολίγων ημερών δίνουν στην κυβέρνηση οι Βρυξέλλες. "Θρίλερ" με την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ant1news

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου έχει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις εκκρεμότητες, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες πως μόνο αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα μπορέσει να δοθεί και το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης, στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.

Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στα μέσα του μήνα θα φτάσουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την δεύτερη αξιολόγηση, αφού πρώτα συνεδριάσει το Εuroworking Group κι αφού επικυρώσει την απόφαση το Eurogroup.

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα του χρέους. Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

Σε συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.