X

“Καμπανάκι” του ΔΝΤ για το πλεόνασμα

“Τρύπα” 3,5 δις ευρώ “βλέπει” το ΔΝΤ για το 2018 και επιμένει πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. Στα ύψη η κόντρα για το χρέος. Το πλαστικό χρήμα αύξησε τα έσοδα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μία μέρα κράτησε η «ευφορία» στο οικονομικό επιτελείο, από την έκθεση του ΔΝΤ, που βλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για του χρόνου ακόμη και από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αφού στην έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018.

Έτσι, το ΔΝΤ «βλέπει» ότι με τα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 να είναι πάνω από 1,6% του ΑΕΠ, την ώρα που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει 3,5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με βάση τους υπολογισμούς του Ταμείου θα υπάρχει μια διαφορά περίπου 3,5 δις ευρώ.

Δηλαδή η διαφορά αυτή:

-είτε θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο στόχο του 3,5%

-είτε θα πρέπει να την υποστούν οι Ευρωπαίοι, χαμηλώνοντας το στόχο όχι μόνο για το 2018 αλλά και τα επόμενα έτη, ακριβώς με βάση τις παραδοχές του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.

Και αυτή η πρόβλεψη έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τα θετικά μηνύματα του Ταμείου και παρά τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η Έκθεση Fiscal Monitor δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις Βελκουλέσκου- που ζήτησε μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων- και αν μη τι άλλο προκαλεί αναταράξεις, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προβλέπει εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, ακόμα κι αν εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα.

Επιμένει για μη βιώσιμο χρέος το ΔΝΤ      

Μετά από τη χθεσινή Έκθεση, που προέβλεπε σαφώς χαμηλότερη δυναμική του ΑΕΠ το 2021 (1,8%) σε σχέση με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, τώρα το ΔΝΤ επανέρχεται και στέλνει μήνυμα κυρίως στο Βερολίνο ότι αυτό το Πρόγραμμα ως έχει οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο Χρέος. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018, που «κλείνει» το Πρόγραμμα, η διαφορά προβλέψεων μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων, ανέρχεται στα περίπου 30 δις ευρώ.

Το βασικό σενάριο των Ευρωπαίων για το Χρέος προβλέπει διατήρηση πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% ως και το 2028, ενώ το Ταμείο επιμένει ότι δεν είναι διατηρήσιμα πλεονάσματα πάνω από 1,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  

“Στα ύψη” η αντιπαράθεση για το χρέος

Πεδίο ισχυρής πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά και το θέμα τους χρέους, με τον Πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η καλή πορεία των εσόδων διαψεύδει τις Κασσάνδρες, και τον Πρόεδρο της ΝΔ να επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον λαοπλάνο.

Την ίδια ώρα, μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή σχετικά με την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη δημιούργησε εκ νέου ζήτημα μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ λίγη αργότερα το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός.

Και όλα αυτά την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό έρχονται σωρηδόν. Ο Πιέρ Μοσχοβισί έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα λέγοντας ότι για να λάβει την υποδόση των 2,8δις ευρώ πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα και υποστήριξε ότι κάποιοι υπουργοί δεν κάνουν καλά την δουλειά τους

Στις 18 Οκτωβρίου ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση με τους Θεσμούς να επιμένουν για αλλαγές σε εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε το στίγμα του Νομοσχεδίου για την διευθέτηση οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο και τράπεζες.

Το πλαστικό χρήμα αύξησε τα έσοδα

Ο συνδυασμός της χρήσης πλαστικού χρήματος, οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – σε αρκετές περιπτώσεις μικροποσών – συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που αφενός ξάφνιασε ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο, αφετέρου προκάλεσε νέα πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών – μετά τις επιστροφές φόρων – τα έσοδα του Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 840 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τους στόχους, ενώ η υπέρβαση που καταγράφεται έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.

Εάν η κυβέρνηση είχε κινηθεί ταχύτερα ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος – που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή – και θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση των καρτών από τους φορολογούμενους (δεδομένου ότι, το αφορολόγητο θα ορίζεται βάσει των αποδείξεων που προέρχονται από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα) ενδεχομένως τα έσοδα να ήταν πολύ υψηλότερα, αφού θα περιοριζόταν η φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα, οι δανειστές δεν θα απαιτούσαν νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. για το 2017.