X

Φόρος έως 60% για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Τι προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός.

Σύμφωνα με αρμόδιες πληγές, μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών, έχει επιτευχθεί συμφωνία, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Η σχετική ρύθμιση «ψήνεται» εδώ και καιρό ωστόσο με τις ενστάσεις των θεσμών έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν θα συνοδεύονται από υποχρέωση επαναπατρισμού, αν τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Κινήσεις με οδηγό τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

Tην Τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα είναι έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου που θα ενταχθεί σε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης που θα έχουν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκεί μάλιστα θα ενταχθούν και κινήσεις ακόμα και συλλήψεων σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τις λίστες περίπου 2000 πολίτες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει προχωρημένη συνεργασία με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεσφαλίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου το ΣΔΟΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) έβαλε στο στόχαστρο 57 τράπεζες στην Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο και Αυστρία με την υποψία ότι υποβοηθούσαν πελάτες τους να εξαπατούν το γερμανικό δημόσιο και να φοροδιαφεύγουν. Σε 10 περιπτώσεις έγινε συμφωνία μεταξύ των τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων και του γερμανικού δημοσίου και το πρόστιμο που εισέπραξε το κράτος έφτασε τα 120εκ. , εκ των οποίων τα 37,5 πλήρωσε η BaslerKantonalbank (Βασιλείας). Το ενδιαφέρον είναι ότι έφτασαν στις τράπεζες κάνοντας ανάλυση παλιών υποθέσεων αυτοκαταγγελιών ιδιωτών.

Μάλιστα η ΒΡΒ έχει από το 2010 έως σήμερα μαζέψει 2,3 δις πρόστιμα από αυτοκαταγγελίες ιδιωτών και τράπεζες στην Ελβετία. Στην κατεύθυνση αυτήν κινούνται και οι Ελληνικές Αρχές, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Υπουργό Οικονομικών της ΒΡΒ κ. Μπόργιανς, κι έχουν προχωρήσει σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Συνεργασία με ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα η χώρα ξεκινάει μια στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αναλυτικότερα οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η οργάνωση του συστήματος ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset recovery) θα είναι οι δύο τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδατης ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, παρουσία της Επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος.

 

Ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε "επενδύουμε σε μια πολιτική που κατανοεί τη διαφθορά ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών πολιτικών και πολιτισμικών παραγόντων και αιτιών και θέτει ως στόχο το ξερίζωμά τους. Με αυτή την έννοια, μιλάμε για μια διαδικασία που πρέπει να είναι διαρκής".

«Η διαφθορά αποτελεί τον "καρκίνο" των εθνών μας: αποδυναμώνει τις οικονομίες μας, αρρωσταίνει τις κοινωνίες μας και παραλύει τις κυβερνήσεις μας, διαβρώνοντας το πιο σημαντικό συστατικό στις κοινωνικές μας συμβάσεις: την εμπιστοσύνη» σημείωσε από την πλευρά της η κα Ράμος και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης εξ αρχής με τη δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της διαφθοράς και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ».