X

H Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ποιοί την απαρτίζουν, τι τους είπε ο Πρωθυπουργός, ποιά είναι η αποστολή τους. Για "ευτελισμό" της διαδικασίας κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Ant1news

 

Με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη της Επιτροπής.

«Στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Αποστολή της Επιτροπής Διαλόγου

Η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα, σε όλους τους Δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών.

 

Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.

Συντονιστής της Επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Στην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους ΟΤΑ, την αγορά και τον πολιτισμό:

  • Αγοραστός Κώστας, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Γκόλιας Ιωάννης, Πρύτανης ΕΜΠ
  • Δημητρόπουλος Ανδρέας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Δημόπουλος Αθανάσιος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
  • Δούρου Ρένα, Περιφερειάρχης Αττικής,
  • Κιμούλης Γιώργος, ηθοποιός.
  • Μαραβέγιας Ναπολέων, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  • Μίχαλος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
  • Μουζέλης Νίκος, Ομότιμος Καθηγητής LSE
  • Παραράς Πέτρος, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
  • Τζήκας Αναστάσιος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής. 

 

Σφοδρή επίθεση από την Αντιπολίτευση

Τα πυρά τους προς τον Πρωθυπουργό και την διαδικασία που επέλεξε για να εκκινήσει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στρέφουν το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τεχνάσματα αποπροσανατολισμού κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, όπου αναφέρει «το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».

«Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει, δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας μας. Ας αφήσουν τα φθηνά «show»  και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα», τονίζει σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό σύνταγμα. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».

Μαξίμου: κατανοητή η αρνητική στάση του Μητσοτάκη και της ομάδας του

Κύκλοι του Μαξίμου, σχολιάζοντας την αντίδραση της ΝΔ, για την επιτροπή που δημιουργήθηκε, τόνιζαν ότι, «με την ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά από σήμερα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του. Στην δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου,  η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για ίδιο πολιτικό όφελος.

Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων.

Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα».