X

Εκατόμβη νεκρών από τον τυφώνα Matthew (βίντεο)

Με ανέμους πάνω από 200 χλμ την ώρα ο τυφώνας χτυπά τις ακτές της Φλόριντα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πολιτεία. Εκατοντάδες νεκροί στην Αϊτή.

Ant1news

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε σε 842, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο από τις απομακρυσμένες περιοχές με τις οποίες κάθε επικοινωνία έχει χαθεί μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα.

Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας. Οι αρχές σε τουλάχιστον 3 πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών το χωριό Σαντάλ, όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους. Είκοσι επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται.

Δεκάδες επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται, στην περιοχή Γκραντάνς στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στην παραθαλάσσια πόλη Λεζ Ανγκλέ χάθηκαν επίσης «αρκετές δεκάδες» άνθρωποι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Λουίς Πολ Ραφαέλ.

 

Εν τω μεταξυ, τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στην Φλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου που σαρώνει τις ανατολικές ακτές. Ήδη, μία 58χρονη έχασε τη ζωή της στο σπίτι της στο Πορτ Σεντ Λούσι, απο καρδιακή προσβολή, την οποία οι τοπικές αρχές συνδέουν με το πέρασμα του τυφώνα, καταμετρώντας την ως το πρώτο θύμα του στις ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Μάθιου πλήττει τις παρυφές της Φλόριντας με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 195 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς προς το παρόν να έχει αγγίξει το έδαφος.

 

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντας, έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντας και τη Τζόρτζια το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας αύριο Σάββατο.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί στις πόλεις της νότιας Φλόριντας, όπου ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τοπικά μμε.

 

 

Ο Κρεγκ Φουγκέιτ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σχετικά μικρές ζημιές στη νότια Φλόριντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφαλείας στους κατοίκους των βορειότερων περιοχών.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να κοιτούν τις μέχρι τώρα ζημιές και να λένε αυτή η καταιγίδα δεν είναι τόσο κακή» είπε ο Φουγκέιτ στο NBC. Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο κυκλώνας συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο ίδιος.

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η άνοδος των υδάτων, ιδίως τη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια. Πρόκειται για πολύ ευάλωτες περιοχές. Δεν έχουν ξαναβιώσει αυτού του είδους την καταστροφή ενδεχομένως από τα τέλη του 1800» τόνισε ο αξιωματούχος.

 

 

Στο Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα την πτώση κολώνων ηλεκτρικού ρεύματος και πινακίδων.

 

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων. «Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε ο ίδιος. Το μάτι του κυκλώνα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει σήμερα τις ακτές της Φλόριντας με κατεύθυνση προς τον βορρά. «Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα.«Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία», δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας «Μάθιου» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που απειλεί τις ακτές του Ατλαντικού την τελευταία δεκαετία και μπορεί να είναι ο πιο καταστροφικός στο πέρασμά του από την βόρεια και ανατολική Φλόριντα τα τελευταία 118 χρόνια!

 

Δείτε εδώ την πορεία του τυφώνα 

Περισσότερες από 3.800 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ στην περιοχή της νότιας Καρολίνα, 65 καταφύγια έχουν ήδη ανοίξει ενώ άλλα 25 είναι σε επιφυλακή. Σχολικά λεωφορεία βρίσκονται παρατεταγμένα στους δρόμους της Φλόριντα για να μεταφέρουν τους πολίτες εφόσον κριθεί αναγκαίο.