X

Μάχη “χαρακωμάτων” για το χρέος

«Θερμό» το μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος. Το σχόλιο του Σόιμπλε. Τι συζήτησαν Λιου - Τσακαλώτος.

Ant1news

Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο. 

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα. «Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος. 

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. 

Αναζητείται συμβιβασμός

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή. 

 

Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση. 

Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

 

Τόμσεν: μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα με πλεονάσματα 1,5%

Έχουμε πει ότι μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα που έχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και έχουμε εξηγήσει ότι υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει,διεμήνυσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη τύπου.

Αν ΕΕ και Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς και ποιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πως βγαίνουν οι αριθμοί. Πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που το εξασφαλίζουν συμπλήρωσε ο Πολ Τόμσεν κι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Ταμείου «ανοίγοντας» εκ νέου φορολογικό και ασφαλιστικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι κ.κ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξεκίνησαν τις σημαντικές επαφές τους στην Ουάσινγκτον με στόχο: Να γεφυρώσουν το χάσμα.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Τζακ Λιου

Το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκε, ήδη, με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος απαίτησε από την ΕΕ Να υλοποιήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητώντας παράλληλα  να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις, που αποτελεί υποχρέωση της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λιού υπογράμμισε τη σημασία να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων που οφείλει τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

«Έχουμε συνηθίσει» στην πολεμική Ε.Ε.-ΔΝΤ για το χρέος δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,  ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Μοσκοβισί εκτιμά πως υπάρχουν θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία και ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξετασθεί πριν το τέλος του χρόνου. «Βλέπουμε θετικές τάσεις, αποκαθίσταται η ανάπτυξη και μετά αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο κ. Τσακαλώτος, εξάλλου, το Σάββατο θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Αισιόδοξος ο Ντομπρόβσκις

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε πάντως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέροντας, «σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά την πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης της δεύτερης δόσης και προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα και στο «Washington Group όπου συμμετέχουν οι κ.κ Σόιμπλε, Λιου, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινκ, παρουσία των κ.κ. Τόμσεν, Βίζερ και Κερέ. Στην «Ομάδα της Ουάσιγκτον», επίσης, μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας και της Ιταλίας 

Σόιμπλε: συμφωνώ με ΔΝΤ για τα ρίσκα από τη χαλαρή νομισματική πολιτική  

Σύμφωνος με τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ρίσκα που απορρέουν από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι αρμοδιότητα αυτών των οργανισμών να εποπτεύουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

 

Σε συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας της G20 από τη Γερμανία το 2017, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η δυνατότητα μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Αρνήθηκε, πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters,  να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάσταση της Deutsche Bank. 

«Αν το ΔΝΤ προειδοποιεί ενάντια στις επιπτώσεις της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, πιστεύω πως είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι θα πάρουμε πιο σοβαρά αυτό που λέει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ξανά και ξανά», σημείωσε ο Σόιμπλε. 

«Αυτά τα δύο πράγματα μαζί -το υπερβολικό χρέος, ιδιωτικό, δημόσιο και εταιρικό, μαζί με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική- ίσως είναι από τα ρίσκα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.