X

“Πυρετός” στην Κυβέρνηση για υποδόση, δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Αισιοδοξία για εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup. Στις 18 Οκτωβρίου ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση. Αποκλειστική δήλωση Ντάισελμπλουμ στον ΑΝΤ1 για το χρέος.

Ant1news

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Την ίδια στιγμή όμως τα σενάρια για «σπάσιμο» της υποδόσης σε 2 τμήματα, ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που αρχής γενομένης από σήμερα θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, όχι μόνο για την εκταμίευση της υποδόσης, αλλά κυρίως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το «άνοιγμα» της συζήτησης για το χρέος.

Το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου αν όλα έχουν πάει καλά και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να ληφθούν αποφάσεις, όπως είναι ο διακαής πόθος της Κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην σημερινή  συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

 

Όλα αυτά υπό το βάρος της σκιάς… που ρίχνει στο ελληνικό ζήτημα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία με το ΔΝΤ για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και είναι αναγκαία ή όχι η ελάφρυνση του.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον στην Γερμανία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την διαφωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου είναι εντελώς ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ αυτού και της κ. Λαγκάρντ. Μάλιστα, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: Πιστέψτε με, θα κάνουν ότι θέλουμε εμείς.  

Ωστόσο, με δηλώσεις του στην Suddeutsche Zeitung ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΝΤ  διέψευσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους  το Ταμείο θα  έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» τονίζει ο Ντέιβιντ Λίπτον. 

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε αποκλειστική δήλωσή του στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον Θανάση Τσίτσα χαρακτήρισε σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί μεταξύ των εταίρων κοινό έδαφος για τους όρους διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε «όπως ξέρετε, στο Eurogroup του Μαΐου βάλαμε ένα «πακέτο» (αποφάσεων) στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε βήματα, αν είναι απαραίτητο. Το ΔΝΤ θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου, ζητώντας μας (σημ: την Ευρωζώνη) να γίνουμε πιο ακριβείς. Θα δούμε πως θα πάει. Είναι σημαντικό και για εμάς και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο». 

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κυβέρνησης, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό.

Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».