X

Στις αρμόδιες Αρχές η νέα λίστα Μπόργιανς

Συνολικά 475 Έλληνες καταθέτες στη νέα λίστα Ρηνανίας  Βεστφαλίας. Κανένας δεν ξέρει τα ονόματα, λέει ο Τρύφων Αλεξιάδης, που προαναγγέλλει την έλευση νέων λιστών.

Ant1news

Πριν από 10 μέρες έφθασε στην υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικά και με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα, η νέα λίστα με τους 475 Έλληνες καταθέτες εξωτερικού από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Πρόκειται για τη λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Η λίστα, αμέσως μετά την παραλαβή της, εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Αυτή αφορά λογαριασμούς καταθέσεων του 2010 σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, περιλαμβάνει ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Να σημειωθεί ότι, η λίστα αφορά σε υποθέσεις του 2010, δηλαδή σε χρονιά για την οποία τα αδικήματα δεν παραγράφονται λόγων παρέλευσης χρόνου.

Αλεξιάδης: Οι λίστες δεν περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο

Στο επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θεωρούν ότι το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει πλέον η χώρα και αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πολύ ισχυρό και αποδίδει ήδη καρπούς. Η νέα λίστα, άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα των επαφών που, μαζί με τον γενικό γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όλο το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Συνεργασία που εκφράστηκε και με αποστολή ελεγκτών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο γερμανικό κρατίδιο για περαιτέρω εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Πρακτορείο FM  σημείωσε ότι, «από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες. Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

 

«Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη νέα λίστα Μπόργιανς, απάντησε: «Το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους».

Συμπλήρωσε πως, όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ωστόσο τόνισε: Όσοι, κατά των έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδήματα, ακίνητα κλπ, θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενώ υπενθύμισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση.

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι.

Το υπουργείο από μόνο του έχει περιορισμένες δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία γιατί τα θετικά αποτελέσματα αφορούν την κοινωνία, υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

Τα επόμενα βήματα

 Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τη λίστα των 475 Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού είναι τα ακόλουθα:

- Σε πρώτη φάση, θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές.

- Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εισοδημάτων, τα οποία οι συγκεκριμένοι καταθέτες έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια με το ύψος των καταθέσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

- Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που θα γίνουν θα είναι διαθέσιμα στον επόμενο 1-1,5 μήνα.