X

Κόφτης, δεύτερη αξιολόγηση και ΔΝΤ στη μυστική συνάντηση των δανειστών

Τι ειπώθηκε μεταξύ των τεχνοκρατών. Το χάσμα μεταξύ των δανειστών και τα όχι και τόσο μυστικά μηνύματα που προκύπτουν.

Ant1news

Το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση, ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα συζητήθηκαν στη μυστική συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δανειστών, κάτω από τη «μύτη» όλων, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Πολ Τόμσεν, από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM μετείχαν στη συνάντηση που έγινε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ.

Πηγές της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του Ευρωσυστήματος, με γνώση του περιεχομένου της συνάντησης αυτής, σημείωναν ότι αναφορικά με το χρέος και τη διαχείρισή του, η οποία συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, «υπήρξε πολιτικό αδιέξοδο».

Η συνάντηση κρατήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών, ώστε να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειές τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική συζήτηση η οποία μέχρι στιγμής αποφεύγεται λόγω της στάσης του Βερολίνου, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του ΔΝΤ.

Ο «σκληρός» παίκτης Σόιμπλε, πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις στο Bloomberg εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι, το Ταμείο θα καταβάλει φέτος δόση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι μετέχοντες στην παραπάνω συνάντηση, ωστόσο, ανέφεραν ότι τα σενάρια για την παραμονή του Ταμείο ως τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος δεν είναι καινούρια, εξετάζονται εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση.

 

Και δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, κυρίως γιατί ο Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι, ο κόφτης είναι μέτρο αρκετό για την επίτευξη των στόχων μέχρι το 2018, κάτι που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία. Ο ίδιος ο Τόμσεν, άλλωστε, προβάλει επιχειρήματα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, λόγω πολιτικής κόπωσης σε Ελλάδα και ΕΕ.

Στην περίπτωση που το Ταμείο παραμείνει στο πρόγραμμα, με όποιον ρόλο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση – που έχει «πλασάρει» το τρίτο πρόγραμμα στο Κοινοβούλιό της βάσει  της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό – δεν υπάρχει τίποτα που να πείθει τον Τόμσεν ότι μετά θα υπάρξει λύση για το χρέος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν, ενώ πριν το Δεκέμβριο δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση, ενώ όπως ανέφεραν πηγές, που επικαλείται το ΜΝΙ, «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα», ενώ το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, παρά της Γερμανίας.

Επιπλέον χάσμα δημιουργείται μεταξύ του Τόμσεν και των υπολοίπων, επειδή δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις του για την Ελλάδα. Ο Τόμσεν προτείνει ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου.

Ομοφωνία υπήρξε σε ένα θέμα, αυτό της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία όλοι συμφώνησαν πως η στάση πρέπει να παραμείνει σκληρή και ενιαία. Ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί αν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής. Ρεαλιστικό σενάριο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι αρχές του 2017, παρά τους στόχους της κυβέρνησης για ολοκλήρωσής της πριν και μέχρι το τέλος του 2016.

Το τελευταίο σενάριο είναι ακριβώς αυτό που απεύχεται η Αθήνα, που δεν θέλει να δώσει δικαιολογία στους εταίρους για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος.