X

Έκρηξη στα Εξάρχεια: Οι Πυρήνες της Φωτιάς ανέλαβαν την ευθύνη

"Στόχος μας η Γεωργία Τσατσάνη" αναφέρουν. Προειδοποιούν για νέες επιθέσεις με θύματα. Ποιούς άλλους δικαστικούς και όχι μόνο "βάζουν στο κάδρο"

Ant1news

Η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ήταν ο στόχος της χθεσινοβραδινής επίθεσης στην Ιπποκράτους 112 στα Εξάρχεια, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η "Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς".

Η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτησή της σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, λίγες ώρες μετά την επίθεση. Στην προκήρυξη υπάρχει προειδοποίηση για επόμενες επιθέσεις, που στόχο δεν θα έχουν μόνο υλικές ζημιές, κάτι που αυτήν την φορά ήταν όπως αναφέρουν επιλογή τους, ενώ "βάζουν στο κάδρο" και άλλους δικαστικούς που έχουν χειριστεί υποθέσεις που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Το κείμενο της ανάληψης ευθύνης

Μεταξύ άλλων στην προκήρυξη του, ο συντάκτης του κειμένου, που γράφει στον  πληθυντικό, σημειώνει «αφιερώνουμε αυτήν την ενέργεια στα φυλακισμένα μέλη της Σ.Π.Φ. Γεράσιμο Τσάκαλο, Χρήστο Τσάκαλο, Γιώργο Πολύδωρο και Όλγα Οικονομίδου. Στέλνουμε την Αλληλεγγύη μας στην αναρχική συντρόφισσα Αγγελική Σπυροπούλου, σε όλους τους αμετανόητους πολιτικούς κρατουμένους που βρίσκονται στα κελιά της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και στους ιταλούς συντρόφους Alfredo Cospito, Nicola Gai και τους αναρχικούς που διώκονται στην Ιταλία στα πλαίσια της επιχείρησης “scripta manent” εναντίον της F.A.I.».

Το κείμενο συνεχίζεται ως εξής:  

«ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΜΕΣΙΣ

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας δίπλα από το Α.Τ. Εξαρχείων.

Γνωρίζαμε ότι η Τσατάνη έχει αστυνομική συνοδεία και αποτελεί φυλασόμενο στόχο, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να πραγματοποιηθεί η επίθεσή μας. Επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν θα περιοριστεί εκεί...».

 

Όπως αναφέρει ο συντάκτης «η επιλογή της συγκεκριμένης δικαστικού έγινε για δύο βασικούς λόγους», υπογραμμίζοντας ότι «η Γ. Τσατάνη αποτελεί μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος» κάνοντας σε αυτό σημείο αναφορές σε συγκεκριμένες υποθέσεις που έχει χειριστεί η δικαστικός, ενώ «δεύτερος λόγος που επιλέξαμε να χτυπήσουμε την εισαγγελέα Τσατάνη ήταν η συμμετοχή της στη δικαστική ομηρία συγγενών των συντρόφων μας», κάνοντας αναφορές στην αντιμετώπιση αιτήσεων αποφυλάκισης μελών της οικογένειας Τσάκαλου.

 

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης επισημαίνεται ότι «η εκδικητική μανία των δικαστών απέναντι στις οικογένειες των συντρόφων μας είναι μία επιλογή που θα κληθούν να πληρώσουν με ακριβό τίμημα όλοι οι δικαστικοί που συμμετέχουν σε αυτόν τον εκβιασμό και οι οικείοι τους. Έχουμε μνήμη και πάνω από όλα υπομονή, επιμονή και συνέπεια... Σύντομα θα ακολουθήσει ολόκληρη η προκύρηξη (sic), καθώς και η πρότασή μας για το σχέδιο «Νέμεσις».

Θα επανέλθουμε...

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς/F.A.I.

 

Σοφός: ξέραμε ότι ήταν στόχος η Τσατάνη

Ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος της Εισαγγελέως, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της έκρηξης είχε εξ αρχής δηλώσει ότι, η Γεωργία Τσατάνη ήταν ο στόχος της επίθεσης. Ο ίδιος μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα τόνισε ότι, πρόκειται για «στοχευμένη επίθεση στην Γεωργία Τσατάνη». «Αν δείτε το σημείο της έκρηξης είναι ακριβώς στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει η κ.Τσατάνη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, «η κ.Εισαγγελέας είχε γνωστοποιήσει τις σοβαρές ενδείξεις, τις σοβαρές απειλές που υπήρχαν σε βάρος της, καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί η ασφάλειά της, γιατί χειρίζεται βαριές ποινικές υποθέσεις». Αντ'αυτού όπως κατήγγειλλε ο ίδιος, η "Ελληνική Πολιτεία" μείωσε την ασφάλειά της. Για το λόγο αυτόν, η Εισαγγελέας είχε καταθέση ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Παρασκευόπουλος: καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα κάμψει τη λειτουργία της δικαιοσύνης

«Η πολιτεία και η κοινωνία γνωρίζουν ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι απειλές ή και ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής της πέφτουν στο κενό. Η απερίφραστη καταδίκη τρομοκρατικών επιθέσεων είναι αυτονόητη. Εξίσου αυτονόητη είναι και η πλήρης στήριξη στους δικαστικούς λειτουργούς από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αντιδράσεις για την επίθεση κατά Τσατάνη

Με αφορμή την "τρομοκρατική επίθεση κατά της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γ. Τσατάνη, τρίτη κατά σειρά σε διάστημα πέντε μηνών κατά συναδέλφων", η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων "καταδικάζει απερίφραστα για ακόμα μία φορά τέτοιες ενέργειες που προσπαθούν, πλην όμως μάταια, να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών".

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αφού καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση «τονίζει προς τους εμπνευστές της και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι  Εισαγγελείς επιτελούν το καθήκον τους και δεν πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται από τέτοιες βίαιες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές εγκληματικές συμπεριφορές»

«Η βομβιστική επίθεση γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον λειτουργού της Δικαιοσύνης - που καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο - αποτελεί πολύ σοβαρό γεγονός» αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Συνιστά απόπειρα τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών, την ώρα που καλούνται να αποφανθούν για μείζονος σημασίας υποθέσεις. H νέα αυτή επίθεση επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να περιφρουρήσει την ασφάλεια των πολιτών, όπως επίμονα ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, εκθέτει συνολικά την Κυβέρνηση που ολιγωρεί συστηματικά στην επιβολή του νόμου και της τάξης, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πλευρό κατηγορούμενων για τρομοκρατία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η δικαιοσύνη και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να απειλούνται ή να βάλλονται από τρομοκρατικές ενέργειες και εγκληματίες που κρύβονται στο σκοτάδι» σχολίασε από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες έχουν ως στόχο τους την ίδια την κοινωνία και τους θεσμούς της. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και απαιτούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών καθώς και την αποτελεσματική προστασία των δικαστικών λειτουργών που έχουν στοχοποιηθεί» κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.

Και το ΚΚΕ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη. «Τόσο η βομβιστική επίθεση, όσο και η προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης, με αναφορές στην κατάσταση της Δικαιοσύνης, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τους εμπνευστές αυτής της ενέργειας και τις επιδιώξεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Μήνυμα στην κυβέρνηση να βάλει τις σωστές προτεραιότητες και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία των θεσμών, στέλνει το Ποτάμι. «Μια τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο τη Αθήνας με στόχο μια εισαγγελέα είναι εύλογο να προκαλεί σε όλη την κοινωνία έντονη ανησυχία. Ο χώρος της Δικαιοσύνης βρίσκεται με αρνητικό τρόπο στο προσκήνιο όλο το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων αλλά και της στάσης μέρους της ηγεσίας της. Οι δικαστές όμως δεν μπορούν να λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου και των απειλών», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Η εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της Εισαγγελέως, Γεωργίας Τσατάνη δήλωσε, «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση που είχε ως στόχο δικαστική λειτουργό, όπως και κάθε μορφή βίας απ’ όπου και αν προέρχεται.Τρομοκρατικές ή εκφοβιστικές ενέργειες δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για μία πολιτεία ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της. «Όταν δε στόχος είναι μια δικαστική λειτουργός, η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς η επίθεση συνοδεύεται από απειλές του τύπου «επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον … δεν θα περιοριστούμε εκεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.