X

Νέες αποκαλύψεις Ολάντ – Ο διάλογος με τον Τσίπρα

Οι "καυτοί" διάλογοι, οι προειδοποιήσεις Ολάντ σε Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά και η επαφή Μέρκελ - Ολάντ για το ενδεχόμενο Grexit.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι αφοπλιστικός στο βιβλίο του μεταφέροντας το δραματικό τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος τον ενημερώνει για σχέδιο δραχμής, που ο Αλέξης Τσίπρας διερευνούσε αν μπορεί να υλοποιήσει με ρωσική βοήθεια.

«“Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία” , μου είπε ο Πούτιν. Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν. “Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε”. Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει, και δεν ήταν κακή ιδέα, ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί» δήλωνε ο Ολάντ

Στο βιβλίο περιγράφεται ακόμα και η συνομιλία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ το βράδυ του δημοψηφίσματος:

«Το βράδυ του δημοψηφίσματος είπα στον Τσίπρα: «Ορίστε κέρδισες το παιχνίδι στο εσωτερικό αλλά κινδυνεύεις να χάσεις στο ευρωπαϊκό. Βοήθησε με να σε βοηθήσω ώστε να μπορέσεις να έχεις κάποια εύνοια. Γιατί αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι υπέρ του να βγείτε από την Ευρωζώνη. Δεκατέσσερις χώρες θέλουν να βγείτε και δυο ή τρεις να σας κρατήσουμε. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος»», είπε ο Ολάντ στον Τσίπρα.

Το grexit και η συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας δεν ήταν απλά ένα σενάριο επί χάρτου αλλά συζητήθηκε διεξοδικά από την Μέρκελ και τον Ολάντ τις παραμονές τους δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, οι αποκαλύψεις του βιβλίου του Ολάντ αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η γερμανική κοινή γνώμη ήταν ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο: «Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου. Εξουσιοδοτείς τον Σαπέν να συζητήσει για αυτό με τον Σόιμπλε;» Η απάντηση του Ολάντ ήταν καταφατική και εξομολογήθηκε: «Είμαι υπεύθυνος, δεν μπορώ στην περίπτωση που οι Έλληνες ηττηθούν να πάρω το ρίσκο να μην εξετάσω το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας».