X

“Πυρετός” σε Ευρώπη και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Το μήνυμα Τσακλώτου και οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών πηγών. Το "κλειδί" της β' αξιολόγησης και το "εμπόδιο" των εργασιακών.

Ant1news

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των τραπεζών που αφορούν τις αλλαγές διοικήσεων, με αιχμή την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και οι εκκρεμότητες που αφορούν την διαχείριση κόκκινων δανείων, αλλά και το θέμα του χρέους κυριάρχησαν στην συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι για το θέμα του χρέους «όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», ενώ υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας υποστήριξε ότι «το παν είναι να κλείσει γρήγορα η β΄ αξιολόγηση. Αυτό είναι το κλειδί».

Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι «υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους», κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται ένα πακέτο μέτρων που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και θα ικανοποιεί το Βερολίνο για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος

Για το θέμα του χρέους μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, λέγοντας «θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο».

 

Μοσκοβισί: Προϋπόθεση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η ρύθμιση του χρέους 

Απαντώντας σε επιστολή 38 Ευρωβουλευτών, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει ότι αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους, «δεσμεύεται προσωπικά να στηρίξει την Ελλάδα και τον λαό της, που έχει υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της κρίσης», ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η υλοποίηση μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η Ελληνική Οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές. 

ESM: Τα τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους 

Ο Καλίν Ανεβ Γιάνσε, ΓΓ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, ανέφερε «επί του παρόντος επεξεργαζόμαστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι μία πολιτική διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη».

«Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να αποφύγουμε και κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών. Εετάζουμε μέτρα και για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια, καθώς και την άρση μίας μεγάλης αύξησης επιτοκίων το 2017 για ένα μέρος τουχρέους».

Αυλαία για τις διαπραγματεύσεις της β' αξιολόγησης

Με την κόντρα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος να μοιάζει αγεφύρωτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τη σημερινή άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για τους επικεφαλής των κλιμακίων που έρχονται στο τέλος της εβδομάδας.

 

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος πριν από το τέλος του χρόνου. Τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

  • Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και του 2017
  • Τα εργασιακά  
  • Ασφαλιστικό
  • Η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • Το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων
  • Ολοκλήρωση ορισμού νέων διοικήσεων σε τράπεζες και ΤΧΣ
  • Αξιολόγηση - Κινητικότητα στο Δημόσιο
  • Ειδικά Μισθολόγια
  • Υπερταμείο αξιοποίησης κρατικής περιουσίας
  • Ολοκλήρωση μετασχηματισμού ΓΓΔΕ στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων
  • Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος
  • Άνοιγμα κλειστών αγορών κι επαγγελμάτων