X

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές στον νέο πτωχευτικό κώδικα

Νέο τοπίο στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και στον τρόπο και τις διαδικασίες που αυτές θα πτωχεύουν, δημιουργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ant1news

Η δυνατότητα επιχειρηματικής επανεκκίνησης, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για να μπλοκάρουν οι δόλιες πτωχεύσεις και οι φαστ-τρακ διαδικασίες για τη διάσωση επιχειρήσεων με «κούρεμα» οφειλών, περιλαμβάνονται στο νέο πτωχευτικό κώδικα που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, με στόχο την ταχεία εξυγίανση βιώσιμων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τις προσεχείς μέρες, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για τη χορήγηση της δεύτερης ευκαιρίας σε όσους πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Αν ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμος με τα όργανα της πτώχευσης και αν η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του τότε ως φυσικό πρόσωπο, αφού υποβάλει σχετική αίτηση και μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Με άλλες διατάξεις επιδιώκεται να μπει μπλόκο στις δόλιες πτωχεύσεις.Ο δικαστής μπορεί να αναθέτει σε ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ή σε άλλα ελεγκτικά όργανα της Διοίκησης τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων,με σκοπό να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση και περιουσία του επιχειρηματία που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως.

 

Με το σχέδιο του πτωχευτικού κώδικα έρχονται πιο ταχείες διαδικασίες και στο «άρθρο 99», που αφορά τη διαδικασία εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης, θα πρέπει να έχει συναφθεί από τον οφειλέτη και από πιστωτές του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Η επικύρωση συμφωνίας, η οποία έχει συναφθεί μόνον από πιστωτές, χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, είναι δυνατή εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας, σε παύση πληρωμών.

Προστατευτικές όμως είναι οι διατάξεις για τις υπό εξυγίανση εταιρείες και απέναντι στο Δημόσιο, αφού σύμφωνα με τον νέο κώδικα, οι δημόσιες υπηρεσίες δύνανται να συμφωνούν σε μία διαδικασία εξυγίανσης ακόμη και εάν χρειαστεί να παραιτηθούν από προνόμια και εξασφαλίσεις ενοχικής ή εμπράγματης φύσεως.

Μίχαλος: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές

 «Από μία πρώτη ανάγνωση, διαφαίνεται ότι οι αλλαγές που προτείνονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αίρονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πτώχευση για την εξυγίανση μιας επιχείρησης, ενώ δίνεται και μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες να επαναδραστηριοποιηθούν» δηλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Δύο νέα θετικά σημεία του νέου νομοθετήματος είναι αυτά που προβλέπουν ενδελεχή έλεγχο για δόλιες πτωχεύσεις, αλλά και «κούρεμα» των οφειλών των επιχειρήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει ακόμη να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και για μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, που χωρίς αμφιβολία είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πτωχεύσεις.Όπως είναι γνωστό, η Επιμελητηριακή κοινότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προτείνει την προώθηση και του εξωδικαστικού διακανονισμού, όπως επίσης και την εξατομίκευση κάθε περίπτωσης επιχείρησης με κόκκινα δάνεια» πρόσθεσε.