X

Αξιολόγηση και χρέος στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ

Συναντήθηκε με Μέρκελ και Ολάντ ο πρωθυπουργός. Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης. Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ με Σουλτς.

Ant1news

Ευήκοα ώτα στην επιδίωξη της Αθήνας να συνδεθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που ξεκινά σήμερα, με μια απόφαση για το χρέος, αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στις επαφές που έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «28».

Η κυβέρνηση θα ήθελε να ενταχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η χώρα στην λεγόμενη "ποσοτική χαλάρωση", να αγοράζονται δηλαδή πάλι τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, καθώς η προοπτική εξόδου από την ύφεση το 2017, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της υπερφορολόγησης. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση τού Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να πείσει τους δύο ευρωπαίους ηγέτες για την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος του ελληνικού χρέους, αλλά και να άρει τις όποιες αντιρρήσεις από πλευράς του Βερολίνου, διερευνώντας παράλληλα κατά πόσο η γερμανική πλευρά προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει και άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ιθύνοντες.

 

Προκλητικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild με φόντο τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, το οποίο τιτλοφορείται «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη».

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

 

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο. «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.