X

Reuters: Πιθανός ανασχηματισμός εν μέσω προσδοκιών για χρέος και QE

Δομικό ανασχηματισμό προανήγγειλε η Γεροβασίλη. Να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους θέλει ο Πρωθυπουργός. Ο υποψήφιος προς αντικατάσταση υπουργός.

Ant1news

Τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητάς του και την μετακίνηση υπουργών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ελάφρυνση του χρέους εξετάζει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να εξασφαλίσει αναδιάρθρωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μία τέτοια εξέλιξη ίσως έπειθε τους πολίτες ότι οι θυσίες τους αποφέρουν καρπούς.

Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που αντιστέκεται σε ιδιωτικοποιήσεις όπως η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, είναι ένας από τους υπουργούς που ίσως αντικατασταθούν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δομικό ανασχηματισμό προανήγγειλε η Γεροβασίλη

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η "ευέλικτη, γρήγορη και αποτελεσματική" διακυβέρνηση της χώρας.

Το εγχείρημα αντανακλά το δύσκολο έργο του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει και στη φθίνουσα δημοτικότητα του κόμματός του τους τελευταίους μήνες.

 

"Αν (ο Αλέξης Τσίπρας) πρέπει να φτιάξει μια αρεστή κυβέρνηση, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε ένας ανασχηματισμός θα έλυνε τα σημεία τριβής", είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει σύντομα ίσως και μέσα στο μήνα.

Άλλος αξιωματούχος είπε πως ο Πρωθυπουργός εξετάζει αυτήν την κίνηση εδώ και καιρό χωρίς όμως να έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις ακόμα. Ο ανασχηματισμός θα επηρεάσει την δομή των υπουργείων, είπε τρίτη κυβερνητική πηγή.

Η δεύτερη αξιολόγηση, που εστιάζει στα εργασιακά, το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και δημοσιονομικά ζητήματα, ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά στις Βρυξέλλες Ευρωπαίους ομόλογους του για να προωθήσει τις θέσεις του στο θέμα της αξιολόγησης και του χρέους.

Υποχωρεί η δημοτικότητα της Κυβέρνησης

Μετά από 21 μήνες στην διακυβέρνηση της χώρας, η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος έχει υποχωρήσει στο 15,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 21,5% της Νέας Δημοκρατίας.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που η κυβέρνηση έχει εντάξει στη μάχη κατά της διαπλοκής, δεν έχει ενισχύσει τα ποσοστά του, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για τη συνταγματικότητα του νόμου που περιορίζει σε 4 από 8 τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, και ίσως κρίνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.