X

Να καταργηθούν 15 προνοιακά επιδόματα προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ποια είναι τα επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση. Τι λένε στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Ant1news

Με μία έκθεση 75 σελίδων προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει τον “εξορθολογισμό” των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ναυτεμπορικής”, καταγράφονται 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση και τα οποία είναι τα εξής:

  1. Το επίδομα θέρμανσης
  2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
  3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
  4. Προγράμματα  ΟΑΕΔ  οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
  5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
  6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
  7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
  11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
  12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
  13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
  14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
  15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την έκθεση για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, αυτά θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε να γίνει η αξιολόγηση, η κοστολόγηση και στη συνέχεια η ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή η πιθανή εξάλειψή τους.

Η πρώτη ομάδα επιδομάτων αφορά την εξοικονόμηση κονδυλίων τα οποία θα προκύψουν από τον έλεγχο των πόρων και τη μείωση της κλίμακας των εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Η δεύτερη ομάδα είναι στα προγράμματα που θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι σημερινοί δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Η τρίτη ομάδα περιέχει όλα εκείνα τα επιδόματα τα οποία σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «δεν πληρούν σαφείς στόχους κοινωνικής πρόνοιας και, συνεπώς, μπορεί δυνητικά να εξαλειφθούν».

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν, πάντως, ότι αρκετά από αυτά τα επιδόματα έχουν ήδη τεθεί σε διαδικασία εξορθολογισμού, εκφράζοντας την έκπληξή τους για τη δημοσιότητα που παίρνει εκ νέου το ζήτημα.