X

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωσή της

Τριήμεροι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει τον πολιούχο και την απελευθέρωσή της, μαζί και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ant1news

Με τη λιτανεία της εικόνας και του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησαν χθες οι εορτασμοί για τον πολιούχο και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και οι εορτασμοί θα είναι, όπως πάντα, τριήμεροι, καθώς η πόλη γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωσή της και την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο, υπό τον Μητροπολίτη Άνθιμο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Η μαθητική παρέλαση θα προηγηθεί της στρατιωτικής, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της  Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της πόλης τα αρματαγωγά ΡΟΔΟΣ και ΛΕΣΒΟΣ, καθώς και η πυραυλάκατος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ , τα οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί σήμερα.

 

Λόγω των εορτασμών, θα είναι αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας, σε όλο το δίκτυο της χώρας.

 

Η σημερινή μέρα είναι αργία για τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

 

Προκόπης Παυλόπουλος: ακοίμητος φρουρός της αδιαμφισβήτητης και αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας της Μακεδονίας η Θεσσαλονίκη

«Κιβωτό και ακοίμητο φρουρό της αδιαμφισβήτητης και αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας της Μακεδονίας», χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

«Η ημέρα εορτασμού της ιερής μνήμης του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου είναι και επέτειος τιμής της μεγαλειώδους πορείας της Θεσσαλονίκης αφενός στην Ιστορία του Έθνους των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας. Και, αφετέρου, ως κιβωτού και ακοίμητου φρουρού της αδιαμφισβήτητης και αδιαπραγμάτευτης Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τζιτζικώστας: Να θυμόμαστε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Θεσσαλονίκης

 

«Να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν αγώνα προκειμένου σήμερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να είναι ελεύθερες. Χρέος μας είναι όλοι μαζί, τα επόμενα 100 χρόνια να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για την περιοχή μας», δήλωσε προσερχόμενος στον Άγιο Δημήτριο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Mπουτάρης: η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της