X

“Πυρ ομαδόν” της αντιπολίτευσης για τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά

Πρόωρες εκλογές ζητά η Νέα Δημοκρατία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Νίκου Παππά. Τι απαντά ο ίδιος.

Ant1news

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ξεσηκωθεί έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όλη τη νύχτα ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων με τα κόμματα να ζητούν τόσο εκλογές όσο και την παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Σε δηλώσεις τις η κυβερνητική εκπρόσωπος αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ προανήγγειλε την κατάθεση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας , την Δευτέρα και τόνισε πως «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος και αφήνοντας αιχμές για το ΣτΕ τόνισε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ». Ακόμη σημείωσε πως «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται».

ΝΔ: Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί την απόφαση του ΣτΕ

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει:

"Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Μαξίμου: Αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού», αναφέρεται στην απάντηση της κυβέρνησης.

 

Παππάς: Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης

Ο υπουργός Επικρατείας, σε δηλώσεις του για την απόφαση του ΣτΕ ανέφερε πως "ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Είναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό".

Ερωτηθείς αν "αισθάνεται ότι ηττήθηκε" και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε "είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στην δεδηλωμένη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να κάνουμε, πρώτον, αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα να πληρώσουν, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν, εφαρμόζοντας βεβαίως τις αυστηρές προδιαγραφές, να συμμετέχουν σε αυτήν την τηλεοπτική αγορά, ούτε αυτό θα το πετύχουν".

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κουμουτσάκος: υπάρχει ανάγκη εκλογών στην χώρα

«Τα γεγονότα είναι καταλυτικά. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις τίποτα δεν είναι το ίδιο», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «απομόνωση του Νίκου Παππά, μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, για μια πολιτική που είχε κάνει εμβληματική η Κυβέρνηση» και τόνισε ότι «η Κυβέρνηση έχει υποστεί δεινή πολιτική ήττα και έχει μπει σε ένα δρόμο φθοράς», καταλήγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη εκλογών στην χώρα».

Βενιζέλος: θεσμικά χυδαία και πολιτικά αυτοκτονική η αντίδραση της Κυβέρνησης

Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση, αναφορικά με την αντίδραση της επί της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, πυροδοτώντας εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και όχι μόνο, ασκεί ο Συνταγματολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Λοβέρδος: δεν μπορεί ο Παππάς να είναι ο άνθρωπος της επόμενης ημέρας

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία νίκησε, το πραξικόπημα Τσίπρα- Παππά δεν πέρασε» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Θεοδωράκης: ζητάμε ο Παππάς να φύγει από το Υπουργείο

«Είναι μια μέρα που αποκαλύπτεται το μεγάλο διπλό ψέμα της Κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Πόλεμος ανακοινώσεων

ΝΔ:  Περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η προκήρυξη εκλογών

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

 

Γεννηματά: Έκθετη πολιτικά η κυβέρνηση

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ζητώντας την παραίτηση του Νίκου Παππά.

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση», είπε και τόνισε ότι: «Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς».

Ο κοινοβολυετικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα λειτουργήσει συναινετικά και θα υπάρξει ΕΣΡ ενώ για τον Νίκο Παππά είπε οτι "δεν μπορεί να είναι ο άνθρωπος της επόμενης ημέρας.

ΚΚΕ: Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει έναν απαράδεκτο νόμο

«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε - αντίθετα τα όξυνε - και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την απόφαση του ΣτΕ.

«Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας. Προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των "πλουσίων Ελλήνων", που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Όσο δε για τη διαπίστωση, ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει. Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στο 3ο δικό της Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζει και επεκτείνει» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι: Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, το Ποτάμι ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού. Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι το Ποτάμι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. «Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZA TV», σημείωσε το Ποτάμι.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος της και να δεχθεί την πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι στον πρόεδρο της Βουλής: «Περισσότερα κανάλια - περισσότεροι εργαζόμενοι - περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία - περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη συνταγματική νομιμότητα», κατέληξε το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

 

Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ

Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Ένωση Κεντρώων, είχε από καιρό καλέσει τον κ. Παππά να κάνει πίσω στον αριθμό "4" και να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ. Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη. ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ΄αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

Την ίδια στιγμή το η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει πως η απόφαση των δικαστών ήταν αναμενόμενη αφού «δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους» και τονίζει πως ήταν «μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά».