X

Πότε σταματούν οι κατασχέσεις στις επιχειρήσεις με χρέη

Τι συμφώνησε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες. Χάσμα στα εργασιακά.

Ant1news

Σε συμφωνία για το διάστημα αναστολής κατασχέσεων στις επιχειρήσεις κατέληξε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχους, αναστέλλονται οι κατασχέσεις από την ώρα που θα γίνει δέκτη η νόμιμη αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών των επιχειρήσεων και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «συμφωνήσαμε στις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο απομένουν ακόμη 3-4 περιοχές στις οποίες χρειάζεται τεχνική δουλειά».

Μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι το ποιοι φόροι και πώς θα «κουρεύονται», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξαιρείται ο ΦΠΑ.

Εκκρεμότητες ακόμα παραμένουν ως προς το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό και σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος θα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πώς θα γίνεται η υπαγωγή των μικρών εταιρειών, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο αλλά αυτοματοποιημένο σύστημα υποδοχής των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση για όλες τις εταιρίες ανεξαρτήτως μεγέθους θα υπάρχει και φυσική παρουσία, δηλαδή η παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.

Τα ανοιχτά θέματα 

  • Κατώτατους υποκατώτατους μισθούς
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων διαπραγματεύσεων
  • Επιφυλάξεις για τον Ενιαίο φορέα ασφάλισης
  • Αρνητικές επιπτώσεις Από το χαμηλότερο πλεόνασμα του 2015
  • Τρύπα 400 εκατομμυρίων € από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Χρηματοδότηση κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης
  • Ακατάσχετος λογαριασμός Επιχειρήσεων
  • Νομοσχέδιο για αδήλωτα εισοδήματα
  • Ειδικά μισθολόγια

Με χάσμα στα εργασιακά φεύγει το κουαρτέτο

Εν τω μεταξύ, με ανοιχτά ζητήματα και χάσμα στα θέματα των εργασιακών ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές, στα πλαίσια της β’ αξιολόγησης.

 

Αν και το θέμα των συζητήσεων ήταν τα εργασιακά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε και το Ασφαλιστικό, εξέλιξη που άφησε «έκπληκτο» τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως δήλωσε εξερχόμενος των συζητήσεων.

Αυτό που οι δανειστές ήθελαν από το Ασφαλιστικό ήταν να ενημερωθούν για την πορεία της σύστασης και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τεράστιες παραμένουν οι διαφορές στα ζητήματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πιο ήπιοι από τις συνήθεις θέσεις τους οι δανειστές στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το οικονομικό επιτελείο με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και τις διοικήσεις των τραπεζών.