X

Νέα κυβερνητική επίθεση στους Δικαστές του ΣτΕ

Ενώ το Μάξιμου έριξε τους τόνους, υψηλόβαθμα στελέχη “πυροβολούν” την Δικαιοσύνη. "Πάγος" στον ανασχηματισμό. Την Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ant1news

 

Αιχμές για την πρόσφατη δικαστική απόφαση ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά αφήνει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος την ώρα που η κυβέρνηση διατηρεί την κόντρα με τη δικαιοσύνη σε υψηλούς τόνους.Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Κρέτσος σημειώνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών.

Ταυτόχρονα τονίζει πως  η απόφαση του ΣτΕ επί της ουσίας, ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. «Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού δεν έχουμε πλέον κανονικές και οριστικές άδειες λειτουργίας» αναφέρει παράλληλα.«Το ΣτΕ διατάσσει το δημόσιο να επιστρέψει 258 εκατομμύρια σε έχοντες και κατέχοντες και δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που απέφερε η διαγωνιστική διαδικασία του Αυγούστου», τονίζει ο ΓΓ "επιστρατεύοντας" και τον οικονομικό παράγοντα

«Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας» προσθέτει στο ίδιο πλαίσιο.

Σχοινάς: Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία

«Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει κάποιο καινούργιο σχόλιο να προσφέρει σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί «κοινοτική δικαιοδοσία», υπογραμμίζοντας πως αυτήν τη στιγμή κρίνεται σε «εθνικό επίπεδο» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μέρος του εθνικού πλαισίου στο οποίο έχουμε αναφερθεί», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.


Ελεγκτικό Συνέδριο: χωρίς Δικαιοσύνη η πολιτική εξουσία είναι οργανωμένη ληστεία     

«Πλήρη αποδοκιμασία» εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις «ανοίκειες» επιθέσεις εναντίον του ΣτΕ.

Θεωρεί πως είναι αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων «πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης» και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών.  Παράλληλα καταγγέλλει «νέα φαινόμενα που καταδεικνύουν τον εκπεσμό της δημόσιας ζωής της χώρας».

Σοκ στην Κυβέρνηση από την απόφαση του ΣτΕ

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα μετά το ηχηρό ράπισμα από το ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παπά, ζήτημα το οποίο είχε αναγάγει σε πολιτική και επικοινωνιακή κορωνίδα.Μετά την πρωτοφανή επίθεση στο ΣτΕ, που προκάλεσε πολιτικό σάλο αλλά και την αντίδραση των δικαστών, η κυβέρνηση στην προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων, προγραμμάτισε, ήδη, για την Δευτέρα το απόγευμα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, πριν από την κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσωρινή ρύθμιση στο τηλεοπτικό τοπίο.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Βούτση, κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται πως την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον, ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη «η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές. Γι' αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».     

 

«Απομένει να φανεί», προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος, «αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία» .

Όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κανάλια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, διήρκεσε περί τις τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΔ: πρώτα η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, μετά η Διάσκεψη

Την ανάγκη άμεσης επαναφοράς στο ΕΣΡ των «συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του» υπογραμμίζει η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Όπως επισημαίνει, είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός, να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ.

Τονίζει πως «όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».

 Την Δευτέρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για το τηλεοπτικό τοπίο. 

«Κυριακή κοντή γιορτή»

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Και κατέληξε: «Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».

«Όσο κι αν κάποιοι ονειρεύονται εκλογές ή υποχωρήσεις, απέναντι σε διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Παγώνει” ο ανασχηματισμός

Η στρατηγική ήττα της κυβέρνησης από την απόφαση του ΣτΕ είχε ως “παράπλευρη απώλεια ” και την αναβολή του ανασχηματισμού.  

Η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το απόγευμα της Δευτέρας, η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τις προσωρινές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και η επικείμενη ψηφοφορία “φρενάρουν” τα σχέδια του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν» αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν πως «από αυτό προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για ανασχηματισμό δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες». 

Οργή του Μαξίμου

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ. Η Όλγα Γεροβασίλη, επιτέθηκε στους δικαστές, λέγοντας μεταξύ άλλων «Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου».

Όπως υπογράμμισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται».

Παραλλήλως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ενώ προανήγγειλε πως «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».

Η απόφαση είναι δεσμευτική, αλλά "και οι κρίνοντες, κρίνονται" ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά.    «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Βεβαίως, οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν και υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων» ανέφερε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση «δεν θα υποχωρήσει».

Συμπλήρωσε ότι «είναι ανήθικο να παίρνεις από τους φτωχούς και να δίνεις στους πλουσίους. Βεβαίως, το ΣτΕ δεν κάνει κοινωνική πολιτική, αλλά είναι προφανές ότι οι δικαστές αποφασίζουν στο πλαίσιο των πολιτικών δεδομένων που δημιουργούνται και των πιέσεων που υπάρχουν».

Σκληρή απάντηση από τους Δικαστές του ΣτΕ

Σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις μετά την χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, για την έκδοση αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αποστολή του ΣτΕ είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων».

Οργή και από την Ένωση Δικαστών

Απάντηση σημείο προς σημείο στην δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, έδωσε η Ένωση Δικαστών, με ανακοίνωση της, όπου κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση». 

Η πορεία προς την απόφαση του ΣτΕ

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ήταν και η πιο μεγάλη χρονικά, κράτησε 5,5 ώρες ώρες και διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.

Μάλιστα διεκόπη δύο φορές, καθώς δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων. Είχε υπάρξει και ως πρόταση να βρεθεί μία «σολομώντεια λύση», δηλαδή να βγει μία προδικαστική απόφαση που να εντοπίζει τις νομικές ατέλειες του διαγωνισμού και να έδινε ένα χρονικό όριο έξι μηνών ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ελέγξει τον διαγωνισμό.

Αυτή η πρόταση αν και αρχικά προκρινόταν, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, καθώς, με πλειοψηφία 14-11 οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πυροδότησε πολιτική θύελλα, με την Νέα Δημοκρατία να ζητά εκλογές.

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανέφερε στην πρώτη ανακοίνωσή της, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ, προσθέτοντας ότι «γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η ανακοίνωση της ΝΔ , αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τους απαντάμε: αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής

Ενδεικτικό των αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το πρωτοφανές χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή, με τίτλο «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές» και υπότιτλο "πρωτοφανής πολιτική απόφαση από το ΣτΕ, που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο. Το βαθύ κράτος είναι εδώ».

 

Κόντρα Μητσοτάκη - Μαξίμου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η "αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα" προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας».

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, η οποία σε ανακοίνωσή τονίζει πως «είτε αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί την νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται». 

Εν τω μεταξύ, «για δεινή πολιτική ήττα της Κυβέρνησης και την ανάγκη εκλογών», έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα".

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα. Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής» τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει πως «η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας». 

«Ζητάμε πρώτον ο κ. Παππάς να δεχθεί την ευθύνη του και να φύγει από το Υπουργείο μόνος του, πριν τον διώξει στον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας και μετά ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί δημοσίως το λάθος» είπε, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ» τονίζει η Ενωση Κεντρώων και συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη».

Οι υπουργοί δεν ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές, αλλά υπηρετούν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, απάντησε στους επικριτές του ο Υπουργός Επικρατείας, αποκλείοντας ενδεχόμενο παραίτησής του.

Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση

Προτού δει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η Κυβέρνηση δεν έχει νομική δυνατότητα να αποφανθεί για τον αριθμό των αδειών, σημειώνει ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι με την νέα ρύθμιση που θα προωθήσει η Κυβέρνηση, υφιστάμενοι σταθμοί ή οποιδήποτε επίδοξοι καναλάρχες - όχι μόνο όσοι πήραν μέρος στον πλειστηριασμό για τις 4 άδειες, αλλά οιοσδήποτε θελήσει - μπορούν να διεκδικήσουν άδεια προσωρινής λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις του "νόμου Παππά" (πόθεν έσχες, 400 εργαζόμενοι, φορολογική - τραπεζική - ασφαλιστική ενημερότητα, υποδομές κτλ) και με τίμημα που θα οριστεί, όπως είπε, βάσει των 255 εκ. ευρώ της δημοπρασίας, μκε πληροφορίες απο το κυβερνητικό στρατόπεδο να εκτιμούν ότι ένα λογικό "ετήσιο ενοίκιο" θα ήταν της τάξης των 6-7 εκ. ευρώ ανά άδεια.